TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Medex prvi u svijetu istraživanjem potvrdio učinkovitost matične mliječi u smanjenju upala
22.3.2023 05:24 | Indikator.ba
Slovenski Medex je u saradnji s Fakultetom zdravstvenih znanosti Univerziteta u Primorskom proveo istraživanje koje je potvrdilo učinkovitost matične mliječi. u ublažavanju sistemskih upala.

Matična mliječ se stoljećima koristi kao tonik vitalnosti i podrška imunološkom sistemu. Novija istraživanja otkrivaju sve nove učinke matične mliječi na mnoge aspekte ljudskog zdravlja. Među njima su na pr. utjecaj na hormonsku ravnotežu, usporavanje starenja i poticanje moždanih funkcija. U posljednje vrijeme uočavaju se najveće promjene, posebno u području istraživanja učinkovitosti matične mliječi i propolisa.

Iz Medexa su objasnili da u svojim proizvodima koriste isključivo matičnu mliječ sa standardiziranim sadržajem ključne djelatne tvari 10-HDA. Ovo se prirodno nalazi isključivo u matičnoj mliječi. To je najvažnija kratkolančana masna molekula koja se naziva 10-hidroksidecenska kiselina.

Vesna Virant, direktorica Medex Tradea, izjavila je:
- Volim reći da volimo pčele i da ih jako poštujemo. Dokazi nauke temelj su našeg poslovanja i ogledaju se u svakom Medexovom proizvodu. Želimo podržati tradicionalnu upotrebu pčelinjih proizvoda s klinički dokazanim učincima, stoga puno vremena i truda posvećujemo kliničkim istraživanjima. Imamo registriranu istraživačko-razvojnu grupu s nekoliko doktora nauka koji aktivno sudjeluju u istraživanju pčelinjih proizvoda i razvoju novih proizvoda. Studija pod naslovom "Učinci konzumacije matične mliječi na lipidni profil, sitost, upalu i antioksidativni kapacitet kod asimptomatskih odraslih osoba s prekomjernom težinom" provedena je kao dvostruko slijepa, placebom kontrolirana, randomizirana studija koja je uključivala pojedince s blago povišenim indeksom tjelesne mase (BMI). Osobe s BMI iznad 25 kg/m2 imaju tendenciju ranih znakova kronične upale zbog povećane tjelesne masnoće. Osam sedmica konzumacije 2000 mg matične mliječi v. kapsule, antropometrijska mjerenja i analize krvi u tijelu sudionika otkrili su smanjenje upalnih procesa (smanjenje C-reaktivnog proteina i povećanje protuupalnih činilaca), kao i povećanje nivoa antioksidansa (povećanje bilirubina, endogenog antioksidansa), smanjenje ukupnog holesterola i povećanje leptina, hormona koji izaziva osjećaj sitosti.

Matična mliječ je jedinstveni pčelinji proizvod, jer služi kao isključiva hrana matici i omogućuje joj iznimno dug život, čak i do 50 puta duži od normalnih pčela. U prosjeku žive jedan do dva mjeseca. Ljudski rod od pamtivijeka koristi matičnu mliječ za ublažavanje zdravstvenih tegoba, a njeno djelovanje sve više potvrđuju klinička istraživanja.

Matična mliječ ima važnu ulogu u razvoju pčela jer od nje ovisi hoće li se ličinka razviti u radilicu ili maticu. Ako se ličinka hrani isključivo matičnom mliječi, razvija se u novu maticu, inače postaje pčela radilica. Osim toga, matična mliječ može utjecati na ekspresiju gena i djelovanje hormona, što objašnjava zašto je matica tako jedinstvena u košnici.

Pčela matica, koja je genetski identična ostalim pčelama u košnici, 2x je veća od ostalih pčela zbog konzumacije matične mliječi.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA