TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
AS Holding ovladava Sarajevo-osiguranjem?
23.3.2023 08:22 | Indikator.ba
Dionica Sarajevo-osiguranja u posljednjih pet dana dobila je na vrijednosti 22,5 posto otkako je 16. marta objavljena odluka o emisiji dionica zatvorenom ponudom sa skraćenim prospektom, izvještava Indikator.ba.

Dionica je sa cijene od 12,00 KM zaključno sa jučerašnjim danom dostigla vrijednost od 14,70 KM.

Dionicama ove kompanije, kojima se do sada sporadično trgovalo, u posljednjih sedam dana se svakodevno prometuje, a protrgovano je dionica u vrijednosti od gotovo 60 hiljada KM.

Sarajevo-osiguranje je u žiži interesovanja investitora jer aktuelna dokapitalizacija donosi promjene u vlasničkoj strukturi ovog društva koje je 45,5-postotnim dijelom u državnom vlasništvu.

Kako je Indikator.ba ranije izvijestio odluka o dokapitalizaciji je donesena još 15. decembra prošle godine na Skupštini dioničara društva. Tada je odlučeno da se emisijom izda 769.231 redovnih (običnih) dionica nominalne vrijednosti 10 KM, pri čemu je fiksna cijena 13 KM za svaku.

Emitovane dionice čine 16,6 posto od ukupnog broja, što znači da dokapitalizcija potencijalno značajno mijenja vlasničku strukturu.

U pojedinim medijima spekulisalo se da država neće učestvovati u dokapitalizaciji što bi onda otvorilo put rastu udjela privatnih dioničara, prije svega AS Holdinga koji je preko svoje kompanije BH Master Capital pokazao aspiracije za ovladavanje društvom i trenutno je drugi najveći dioničar.

U tom slučaju, smanjenje udjela države i povećanje udjela drugih dioničara otvara put objavljivanju ponude za preuzimanje, što bi značilo daljnje povećanje udjela s obzirom na mogući otkup dionica od velikog broja dioničara (trenutno ih ima 1.112). Bila bi ovo svojevrsna "tiha" privatizacija društva koju je država prije nekoliko godina bila službeno pokrenula ali i obustavila stavljajući tačku na nju aktom iz februara 2022. godine.

I dok su informacije o dokapitalizaciji šture, kakav će biti raspored snaga moglo bi se znati na vanrednoj Skupštini dioničara 5. aprila, kada će se razriješiti Nadzorni odbor društva zbog isteka mandata i birati novi.

Društvo je 14. marta utvrdilo konačne iste kandidata predloženih za izbor u Nadzorni odbor i Odbor za reviziju.

Predloženo je sedam kandidata od kojih će se birati pet. To su Mario Glibić, Jasmin Rustemi, Mirza Kasum, Rusmir Hrvić, Bakir Smailagić, Madžid Avdagić i Zlata Valjevac.

Primjetno je da u prijedlozima dominiraju kandidati koji su predstavnici AS Holdinga ili su povezani sa ovom grupacijom. To su Rusmir Hrvić, Bakir Smailagić, Madžid Avdagić i Zlata Valjevac, ali i Mirza Kasum, iako predstavnik Vlade FBiH, takođe je čovjek koji je povezan s AS Holdingom.

Kao kandidati u ime države predloženi su i dosadašnji član Mario Glibić i novo lice Jasmin Rustemi, a na listi nema Ifete Fazlić, koja je inače još uvijek aktuelni predsjednik Nadzornog odbora.

Za tri člana Odbora za reviziju predloženo je pet kandidata: Irena Bošnjak, Adaleta Kurtović, Šaćira Konak, Irma Huseinbašić i Arijana Kekić.

Sarajevo-osiguranje ima 4.634.633 emitovanih dionica nominalne vrijednosti 10 KM.

Pored države, koja ima 45,5 posto vlasništva u Sarajevo-osiguranju, najveći dioničari su finansijska jedinica AS Holdinga BH Master Capital sa 14,9 posto, ZIF Prof Plus ima 5 posto, itd.

B. SIMIĆ

(Foto: Sarajevo-osiguranje)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA