TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Problemi Credit Suissea bez direktnog uticaja: Nema razloga za strah za banke u BiH
24.3.2023 05:53 | Indikator.ba
Kriza u pojedinim dijelovima bankarskog sistema u Europi, potaknuta padom dionica banke Credit Suisse, ipak se neće reflektirati na Bosnu i Hercegovinu te će vrlo brzo biti prevladana i na europskom nivou.

Uz ocjenu kako je bankarski sistem u BiH stabilan i likvidan, sugovornici Večernjeg lista ističu kako žitelji BiH nemaju nikakvog razloga za zabrinutost.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić za Večernji list je potvrdio kako Centralna banka BiH (CB BiH) prati aktualna događanja vezana uz značajan pad vrijednosti dionica pojedinih europskih banaka koji je uslijedio nakon što su u javnost izišli detalji vezani uz probleme u poslovanju jedne od velikih švicarskih investicijskih banaka Credit Suisse.

- Prema najnovijim informacijama, izvjesno je preuzimanje vlasništva ove banke od najveće švicarske banke UBS i još uvijek se špekulira o iznosu po kojem bi se transakcija trebala izvršiti - kazao je on dodavši kako se promjenom vlasništva može očekivati nastavak redovitog poslovanja Credit Suissea. Ova banka predstavlja, naveo je Softić, jednu od globalno sistemski važnih banaka te kao takva ni u kojem slučaju ne bi trebala biti "puštena" da propadne.

Kada je riječ o BiH, Centralna banka, potvrdio je, ne raspolaže informacijama o pojedinim poslovnim odnosima koje komercijalne banke u BiH eventualno imaju s ovom švicarskom bankom, ali može potvrditi da nisu povezane kroz vlasničke odnose.

- Također, možemo potvrditi kako ne postoji rizik da finansijska stabilnost bankarskog sektora BiH bude ugrožena slijedom rasta rizika za poslovanje pojedinih europskih banaka. Depoziti građana su sigurni u domaćim bankama, banke su likvidne, dobro kapitalizirane i profitabilne, naglasio je Softić. Podsjetio je i kako je u studenome 2022. godine iznos osiguranih depozita u bh. bankama povećan s 50.000 KM na 70.000 KM.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, u izjavi za Večernji list osvrnuo se na stanje u bankarskom sektoru, naglasivši kako pad dionica banke Credit Suisse ne može imati nikakav izravan utjecaj na bh. bankarski sistem. Dodaje i kako je sreća što država Švicarska direktno i kroz bankarski sistem to može anulirati, kao što je i SAD učinio. - U SAD-u je panika već prestala, to će se dogoditi i u Švicarskoj - naveo je Kutle.

U kontekstu Bosne i Hercegovine jasno je poručio nema razloga za paniku u bh. bankama, naglasivši kako su one izuzetno dobro kapitalizirane, likvidne i profitabilne da bi mogle tako lako upasti u probleme. A i bankarsko zakonodavstvo je usuglašeno sa zakonima u EU. Osim toga, osiguran iznos depozita je 70 tisuća maraka i za svaki pojedinačni ulog je jamstvo.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA