TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
I ove godine stiže dosta turista iz Zaliva: Avioprijevoznici objavili planove
24.3.2023 06:47 | Indikator.ba
Saudia Group, koju čine Saudi Arabian Airlines i niskobudžetni prijevoznik Flyadeal, najavila je pokretanje 25 novih linija ovog ljeta, od kojih su dvije Sarajevo i Tivat.

Njima će upravljati saudijska niskotarifna jedinica Flyadeal iz glavnog grada Kraljevstva Rijada na sezonskoj osnovi. Uskoro se očekuje puštanje ulaznica u prodaju, izvještava Ex-Yu Avuiation.

Zračni prijevoznik će se natjecati s niskobudžetnim prijevoznikom Flynasom iz Rijada za Sarajevo i Tivat. Flynas će u početku imati tri leta sedmično između Rijada i Sarajeva od 16. aprila, povećanjem na četiri leta sedmično između 23. juna i 31. augusta, prije nego što će se smanjiti na dva leta sedično od 2. septembra do 28. oktobra.
S druge strane, Flynas će otvoriti letove za Tivat 1. jula, s tri sedmične vožnje do 31. augusta. Ruta će zamijeniti Podgoricu, koja je pokrenuta prošle godine, ali se neće vratiti ovog ljeta.

Flyadeal je pokrenut 2017., a zračni prijevoznik sada upravlja flotom od 26 Airbusa A320. Nedavno je najavio sporazum s Airbusom za čvrstu narudžbu trideset potpuno novih A320neo i dodatnih dvadeset uskotrupnih modela.

Na svim tržištima u bivšoj Jugoslaviji povećana je potražnja za letovima u Saudijsku Arabiju u protekloj godini, jer Kraljevina ublažava uvjete za ulazak u vizu i otvara se turizmu. Saudijsko tržište, koje broji više od trideset miliona ljudi, također traži nove prilike za putovanja, a Balkan se pokazao popularnim među turistima.
Bosna i Hercegovina je već kapitalizirala ove trendove, a Crna Gora se sve više okreće Zaljevu, dok zemlja nastoji diverzificirati svoja izvorna ljetna tržišta.

Osim letova iz Rijada, Sarajevska zračna luka nudit će i usluge iz Jeddaha koje će obavljati Flynas dva puta sedmično, od 23. juna do 29. septembra. Dalje u Zaljevu, omanski Salam Air će imati dvije sedmične rotacije iz Muscata za Sarajevo od 2. jula do 8. septembra.

Kuvajtska Jazeera Airways obnovit će sezonske operacije od 20. aprila. Usluge će se u početku održavati dvaput sedmično, prije povećanja na četiri puta sedmično od 18. juna do 9. septembra, nakon čega će se vratiti na dva puta sedmično.

Osim toga, Flydubai će obavljati tri sedmične linije iz svog središta za Sarajevo do sredine juna, nakon čega će letjeti dva puta dnevno do sredine septembra. Letovi će se nakon toga smanjiti na četiri puta sedmično.

Qatar Airways će obnoviti sezonske operacije iz Dohe 2. juna, s četiri sedmična leta do 10. septembra.

Wizz Air Abu Dhabi nastavit će svakodnevno letjeti za glavni grad Bosne i Hercegovine. Za razliku od prethodnih godina, niskobudžetni prijevoznik Air Arabia ovog ljeta nema planirane letove za Sarajevo, niti iz svojih čvorišta u Sharjahu niti iz Abu Dhabija.

(Foto: Sarajevski aerodrom)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA