TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Kako su poslovale ključne firme AS Holdinga u 2022. godini
3.4.2023 05:03 | Indikator.ba
Finansijski rezultat vodećih kompanija tešanjkog AS Holdinga u prehrambenom sektoru - Klasa, Sprinda, Vispaka i ZIM-a - trpio je u prošloj godini zbog povećanja troškove za nabavku sriovina i materijala za proizvodnju izazvanih inflacijom, izvještava Indikator.ba.

Sve četri kompanije, koje su listirane na Sarajevskoj berzi, pozitivno su poslovale, ali je jedino Vispak imao pad dobiti u poređenju sa 2021. godinom.

Klas i Sprind imali su sličnu dobit koja je iznosila 149,7 hiljada KM i 178,6 hiljada KM i kod obje kompanije blago je uvećana u odnosu na 2021. godinu.

Prihodi Klasa imali su rast od 2,4 posto na 55,78 mil KM, ali su sličan rast imali i rashodi, pa je finansijski rezultat ostao približno isti.

Iako su prihodi Sprinda narasli za 24,8 posto na 8,65 KM, profit kompanije povećan je za tek 5,7 posto.

U slučaju obje ove proizvodne kompanije sa sličnim portfolijem troškovi sirovina i materijala prošle godine su znatno narasli stvarajući pritisak na rashode.
U slučaju Sprinda ovi troškovi povećani su za čak 52,5 posto na 3,66 miliona KM, a u slučaju Klasa za 27 posto na 28,76 miliona KM.

Slična situacija bila je sa Vispakom koji je imao rast prihoda za 3 posto na 47,41 mil KM, ali je dobit na kraju potonula na 1,96 miliona nakon 6,48 mil KM ostvarenih godinu ranije.

Troškovi sirovina i materijala Vispaka porasli su za 36,2 posto, što je znatno uvećalo rashode koji su povećani za 17 posto, te je usljed toga trpjela i dobit društva.

U slučaju Zeničke industrije mlijeka faktor troškova sirovina i materijala igrao je nešto manju ulogu sa rastom od 10,2 posto, pa je tako i finansijski rezultat imao osjetniji rast. Uvećan je za gotovo 300 posto na 858,4 hiljada KM.
Prihodi društva pvoećani su za 6,8 posto na 9,25 miliona KM.

Poslovni rezultati četiri kompanije pokazuju da uslovima visoke inflacije AS Holding nije profitirao.

Naprotiv, njihovo poslovanje bilo je pod pritiskom visokih troškova nabavke sirovina i materijala izazvanih ratom u Ukrajini te je poskupljenje njihovih proizvoda, kojem su morali pribjeći kao uostalom i mnoge druge kompanije, bilo u funkciji održavanja stabilnog poslovanja.


B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA