TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Čovjek s kiltom koji u Mostaru pravi vrhunsko kućno pivo
19.5.2023 04:18 | Indikator.ba
Gost podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info ovaj put je Arslan Mesihović, majstor za proizvodnju craft piva.

Rođen je u Tuzli, ali su mu roditelji Mostarci, pa je u Mostaru živio od 1986., da bi 1993. završio kao izbjeglica u SAD-u.

- Po dolasku u Ameriku sam se snalazio na sve moguće načine, srećom znao sam malo engleski. Negdje 2000. se selim u sjevernu Kaliforniju i tu sam upoznao kolegu koji je već jednom pravio pivo pa smo krenuli da kuhamo skupa, kaže gost podkasta o svojim prvim iskustvima s tzv. kućnim pivom (homebrew).

Nakon što su unaprijedili svoje vještine spravljanja piva, počeli su ozbiljnije razmišljati o poslovnim planovima i uspjeli su proizvesti prvo ozbiljnije pivo s kojim su bili jako zadovoljni.

Mesihović ujedno objašnjava kako se proizvodi ne samo njihovo prvo pivo, nego i općenito tehnologiju proizvodnje piva, a kad je shvatio da u ruci imaju odličan proizvod, pivo s velikim potencijalom odlučio je da pokuša proizvoditi craft pivo u Mostaru.

Posebno je zanimljiv i njegov način odijevanja, jer isključivo nosi ''kilt'', odjevni predmet koji kod nas ne samo da nema neku tradiciju nego nikad nije zaživio u muškoj populaciji.

- To se desilo igrom slučaja. Nakon jednog pada sa skateboarda i također kasnije i saobraćajne nesreće, imao sam tešku povredu, stradalo mi je isto koljeno, tako da sam morao nositi protezu cijelom dužinom noge. Bilo je nezgodno oblačiti i šorc i farmerice, a onda sam vidio u filmu ''Braveheart'' da hodaju u kiltu pa sam pomislio da probam i ja. I kad sam obukao prvi, nisam ga više skidao, kaže Arslan o ovom specifičnom dijelu svoga imidža, kojeg njeguje već 15 godina.

i Što se tiče samog početka proizvodnje kućnoga piva u Mostaru, naravno da nije bilo sve lako i jednostavno...

Kompletan razgovor možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=L974u0rEHX8

Foto: printscreen Youtube - Bljesak)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA