TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Prodajom OMV-ovih pumpi u Sloveniji profitirali MOL i Shell
23.5.2023 06:25 | Indikator.ba
Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) ne protivi se tome da Shell Adria preuzme dio imovine Mola i OMV Slovenija. Riječ je o 39 benzinskih stanica u Sloveniji čija je prodaja uvjet da Mol dovrši kupnju OMV Slovenija.

Koncentracija je u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, objavio je AVK na svojim internetskim stranicama.

Mol je ugovor o kupovini 92,25 posto udjela u kompaniji OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u junu 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milion eura.

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. maja prošle godine. Budući da je prvo izrazila bojazan da će transakcija oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, Mađari su grupi Shell ponudili prodaju 39 benzinskih stanica u Sloveniji, koje trenutno posluju u mreži benzinskih stanica Mol i OMV Slovenija.

Na temelju te obaveze Europska komisija je 17. maja mađarskoj naftnoj kompaniji dala suglasnost za preuzimanje OMV-a Slovenija. Dan kasnije Mol je objavio da je završetak transakcije predviđen za 30. juni. Pritom su još jednom izrazili uvjerenje da će se ovim poslom konkurencija na slovenskom tržištu samo zaoštriti.

Po završetku posla Mol će imati poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata na slovenskom tržištu sa 133 benzinske stanice širom zemlje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Grupa Shell, velika globalna grupa energetskih i petrokemijskih firmi, trenutno upravlja mrežom od devet pumpi u Sloveniji, od kojih je osam namijenjeno kamionima.

Mol Slovenija prisutan je na slovenskom tržištu od 1996. godine. Dio je međunarodne, integrirane, naftne, plinske, petrokemijske i maloprodajne grupe Mol sa sjedištem u Budimpešti, koja ima više od 100 godina iskustva i aktivna je u više od 30 zemalja s više od 25.000 ljudi. Upravlja s tri rafinerije i dvije petrokemijske tvornice, te posjeduje mrežu od 2.300 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i istočne Europe.

(Foto: Shell)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA