TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
BitLucky ostavio Hrvate bez miliona, a nije bio registrovan za trgovanje kriptovalutama
23.5.2023 11:57 | Indikator.ba
Nakon afere BitLucky, u kojoj su brojni Riječani i drugi oštećeni u poslu trgovanja kriptovalutama, a novac im je nestao, dok su čelnici istoimene firme, prema potvrdi policije, u bijegu od pravosuđa, sve su juče komentarisali čelni ljudi Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke.

Guverner Boris Vujčić upozorava kako je to tržište još uvijek neregulisano.

- HNB je od početka upozoravao na to. Znamo da onaj ko se tom tržištu izlaže, treba da bude vrlo oprezan. Vrlo jasno smo rekli: ako idete na to tržište, budite spremni da možda i izgubite, izjavio je Vujčić, piše riječki Novi list.

Ministar finansija Marko Primorac ističe pak kako će država vidjeti kako sanirati štetu.

- Trenutno se radi na više zakonskih inicijativa i reformi, a trudićemo da saniramo određene štete i učinimo situaciju boljom nego što je ona bila do sada, izjavio je Primorac.

Kako je poznato, afera je buknula u petak uveče kad je ulagačima u firmu BitLucky stigao mail u kojem je, praktično, stajalo da njihovog novca više nema, pri čemu su pojedini investitori u manipulisanje kriptovalutama uložili i po nekoliko stotina hiljda eura. I riječkom mediju obratili su se neki od oštećenih građana, a policija potvrđuje kako su počinitelji, čija su imena poznata jer su oni s mail adrese svoje firme poslali obavještenje o "krizi s novcem, zasad izvan njihovog dosega".

U početku se spominjao iznos od najmanje 70 miliona eura kod oko 700 oštećenih klijenata, a juče se javnosti obratila i specijalizovana firma koja prati stanje na tom tržištu, koja tvrdi kako nije riječ o toliko velikom iznosu, već o oko 15 miliona dolara.

- Upravo smo primili stvaran iznos novca koji nedostaje u ‘Bitlucky aferi’, i riječ je o 15 miliona dolara. Naime, ukupan iznos investicija bio je mnogo niži, dok cijena kriptovaluta varira iz minuta u minut pa prava vrijednost iznosa ne može biti prikazana u kripto valuti već u iznosu koji je investiran, a taj iznos je 15 miliona dolara, naveli su iz Kriptovijesti.

Oglasila se i hrvatska regulatorna agencija HANFA, koja tvrdi kako firma BitLucky uopšte nije bila regustrovana za ulaganje u kriptoimovinu. A to maksimalno umanjuje šansu klijenata da vrate svoj novac, jer će prvo trebati da dokažu pravnu validnost ugovora koje su potpisivali.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA