TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Iznenađujuća odluka: M:tel ne isplaćuje dividende akcionarima, cijena akcija pala
25.5.2023 08:19 | Indikator.ba
M:tel a.d. Banja Luka (berzansko ime Telekom Srpske) ražalostio je akcionare odlukom da ne isplati ostatak prošlogodišnje dobiti, a što je bila ustaljena praksa unazad nekoliko godina, usljed čega su njegove akcije na Banjalučkoj berzi pale, izvještava Indikator.ba.

Banjalučki M:tel ostvario je u 2022. godini neto dobit u iznosu 82.269.037,09 КМ. Na osnovu odluke Skupštine akcionara od 23. decembra isplaćena je privremena dividenda u iznosu od 39.685.381,74 КM.

Prijedlogom odluke za Skupštinu akcionara koja je zakazana 27. juni 2023. godine predviđeno je da preostali iznos od 42.583.655,35 KM ide u neraspoređenu dobit u iznosu na preostale neraspoređene dobiti.

Zeleno svjetlo za ovakvu iznenađujuću odluku dao je Odbor za reviziju kompanije.

M:tel je, inače navikao u posljednjih nekoliko godina da cjelokupnu ostvarenu godišnju dobit isplaćuje akcionarima. To je radio tako što je dio dobiti isplatio unaprijed na kraju tekuće poslovne godine, a ostatak sa usvajanjem godišnjih finansijskih izvještaja.

Kao rezultat najnovije odluke, cijena akcije Telekoma Srpske pala je juče za -4,29 posto, dok je dan prije pad iznosio -0,61%. Tako je cijena za dva dana pala sa 1,63 KM na 1,56 KM.

Ovakvim razvojem ostat će bez značajnih prihoda ne samo matično društvo M:tel Srbija nego i fondovi poput državnih PREF-a i Fonda za restituciju RS, kao i ostali investiconi fondovi i drugi akcionari.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA