TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Izložba elektroenergetske opreme u hotelu Neum
26.5.2023 00:49 | Indikator.ba
Među 500 kompanija koje su pozvane da ove jeseni učestvuju na izložbi proizvođača elektroenergetske opreme u Neumu sarajevska firma MICON BH prva je potvrdila dolazak na ovaj događaj. Kada su u pitanju firme iz inostranstva izvjesno je da će među izlagačima biti i hrvatski Končar. Naime predsjednik Uprave te kompanije Gordan Kolak je to potvrdio prije dvije godine u intervjuu datom portalu Indikator.ba.

Izložba je dio privrerdnih aktivnosti u okviru 16. Savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta za velike električne sisteme (CIGRE) za kojie su domaći i strani autori prijavili 137 stručnih referata. Predsjednik te strukovne organizacije Edhem Bičakčić uoči današnje sjednice Upravnog odbora izrazio je zadovoljstvo nad činjenicom da članstvo iskazuje veliko interesovanje za najavljeni događaj u Neumu na čijem početku će, kako je planifrano, fokus biti na izuzetno aktuelnim uvodnim referatima. Odnose se na pravce energetske tranzicije, tržište energije i obnovljive izvore; ograničenost distributivnih i prenosnih kapaciteta te trendove u elektromobilnosti.

Upravni odbor će biti informisan i o pripremama za održavanje sjednice Administrativnog vijeća Međunarodne CIGRE čiji je domaćin krajem oktobra naš nacionalni komitet i grad Sarajevo. Riječ je o najznačajnijem međunarodnom skupu u BiH u ovoj godini s obzirom na to da su članovi tog vijeća uglavnom direktori najuglednijih svjetskih kompanija iz sektora elektroenergije u svijetu i stručnjaci sa zavidsnom međunarodnom naučnom reputacijom. Oni će u Sarajevu usvojiti Strateške planove razvoja u budućnosti čime se skup u glavnom gradu BiH dodatno afirmiše.

(oto: Hotel Neum)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA