TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Iz banjalučkog M:tela objasnili zašto ne isplaćuju dividendu
26.5.2023 12:02 | Indikator.ba
Kompanija “Telekom Srpske” je jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i u čitavom regionu koje od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende, saopšteno je iz kompanije “M:tel”.

- Od kada je većinski vlasnik Telekoma Srpske postao Telekom Srbija isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije M:tela smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija M:tel, kako ističu, skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto, a poređenja radi, u posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 odsto.

Od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus, povećavaju se i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.

- U želji da poslovanje uskladimo sa svjetskom praksom, a akcionarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, Upravni odbor Telekoma Srpske donio je odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije. Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci, navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije napominju i da ovakav potez može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a da eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

- M:tel je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika, te smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast, istakli su iz M:tela.

U saopštenju se dodaje da su potezi uprave “M:tela” usmjereni ka dodatnom razvoju i rastu vrijednosti kompanije, te da to, osim dosadašnjih uspjeha, potvrđuje i struka.

- Stav ekonomista je da je odluka M:tela mudra i da daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka”, navodi se u saopštenju.

Primjena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz transformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost, saopćeno je.

(Foto: m: tel)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA