ŽIVOT I UMJETNOST

Objašnjenje iz BH Telecoma: BH Content Lab nije ugašen, ali...

Objašnjenje iz BH Telecoma: BH Content Lab nije ugašen, ali...

BH Telecom nije ugasio projekt BH Content Lab, ali jeste promijenio uvjete.

Ovo su  naveli iz BH Teelcoma za Raport nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u BiH kritiziralo Vladu FBiH i kompaniju BH Telecom zbog katastrofalnog stanja u bh. kinematografiji.
"Prije svega istaknuli bismo da BH Content Lab nije ugašen, odnosno ne prestaje s radom. Međutim, imajući u vidu činjenicu da je imenovanjem nove uprave Društva ustanovljeno da je ugovoreno cca 79 posto ukupno planiranog budžeta za ovaj projekat, istina je da je sam koncept dijelom izmijenjen i smanjen obim projekata u skladu sa ostalim raspoloživim sredstvima, te da se fokus aktivnosti preusmjerava na osnovnu djelatnost Društva, a to je djelatnost telekomunikacija, rečeno je iz BH Telecoma.

Pojašnjavaju da je imenovanjem nove uprave BH Telecoma donesena Odluka o strateškom opredjeljenju BH Telecoma na ekspanziju i modernizaciju telekomunikacijske mreže, kao i povećanje zadovoljstva korisnika usluga, te je analizom poslovanja preispitan i koncept ulaganja u razvoj projekata produkcije sadržaja u okviru već planiranih investicionih ulaganja u ove namjene.

"Shodno novom strateškom opredjeljenju, BH Telecom je donio odluku da će u budućem periodu potencijalno razmotriti ulaganja u produkciju sadržaja u obliku koprodukcije već ranije odabranih projekata za razvoj (obuhvata primarno projekte koji su već prijavljeni kroz BH Content Lab platformu, analizirani od stručnog tima BH Telecoma i stručnih konsultanata) isključivo na način da podnosilac prijave obezbijedi minimalno 50 posto učešća u finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju cjelokupnog projekta", navode iz BH Telecoma.

Podsjećamo da je direktor BH Telecoma Amel Kovačević još početkom ove godine an godišnjoj pres-konferenciji kompanije, najavio dodustajanje od dosadašnjeg pdoržavanja domaće kinematografske produkcije.

- BHContentLab smo stavili pod lupu, jer nismo prepoznali elemente opravdanosti za ovakvo investiranje, a cijenimo i podržavamo razvoj bh. kinematografije. BH Telecom je investitor i producent svih tih sadržaja. Neki od tih filmova i serija imaju značajne rezultate na međunarodnoj sceni i vrlo su gledani. Smatramo da način na kojim smo učestvovali nije adekvatan te tu metodologiju u najmanju ruku moramo promijeniti. Nismo ti koji se bave investiranjem u multimedijalne sadržaje. Formalno nemamo ljude koji znaju o filmu, kako ga napraviti i to prodati. BH Telecom će ispoštovati ranije preuzete obaveze koje se odnose na BHContentLab, ali preostala neugovorena sredstva presložit ćemo na taj na način da BH Telecom ne snosi sve rizike kada je u pitanju ovaj projekat, kazao je tada Kovačević na upit novinara Indikator.ba.

Inače, kako je tada rekao u sklopu BHContentLab-a ugovoreno je investiranje 23 miliona KM.

Foto: BH Content Lab

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.3
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.