ŽIVOT I UMJETNOST

Gatački kajmak iz mješine zaštićen oznakom porijekla

Gatački kajmak iz mješine zaštićen oznakom porijekla

Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka završilo je postupak registracije gatačkoj kajmaka iz mješine u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, čime je dostignut vrhunac zaštite jednog proizvoda i kao takav sada ima i dodatnu vrijednost, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Gacko.

- Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja - istakla je predsjednica Udruženja Dragane Milović.

Za jedan kilogram gatačkog kjamaka iz mješine potrebno je oko 15 litara mlijeka, više mjeseci rada i mnogo umijeća proizvođača. Tradicionalna receptura nasljeđivala se sa koljena na koljeno i očuvala do danas. Za proizvodnju ovog namaza potrebana su samo tri sastojka- mlijeko, so i mješina, koja se dobija od ovčije ili jareće kože. Kajmak se prvo "zameće“ na razlivenom mlijeku, skuplja u drvene kace, cijedi oko mjesec dana, a potom u mješini dozrijeva još dva mjeseca.

Kajmak iz mješine odavno je uvršten u "Slou fud" katalog Riznice ukusa "Ark of tejst" sa ciljem promocije i podsticanja dalje proizvodnje.

Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka je formirano prije tri godine sa osnovnim ciljem zaštite gatačkog kajmaka, što je u skladu sa Strategijom razvoja opštine Gacko za period 2022-2028. godine, gdje je kao strateški projekat navedena i zaštita kajma

Podršku brendiranju su pružili i EU kroz projekte "ReLOaD dva", Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/, Agencija za bezbjednost hrane BiH i Dragan Brenjo, Poljoprivredna zadruga "Gacko", "Slou fud konvivijem" Trebinje.

Foto: Opština Gacko

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.