ŽIVOT I UMJETNOST

Otvoren prvi “in situ” muzej u Hercegovini

Otvoren prvi “in situ” muzej u Hercegovini

Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama kod Ljubuškog svečano je otvoren za posjetitelje.

Riječ je o najznačajnijoj investiciji u arheologiju ljubuškog kraja, prvom „in situ“ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru u Hercegovini. Nalazi se na lokalitetu rimskog vojnog logora i sadrži zanimljiv i bogat arheološki materijal – zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, model hipokausta, koji se smatra prvim centralnim grijanjem iz vremena antičkog Rima…

Centar su, simboličnim presjecanjem vrpce, svečano otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić. Prigodnu molitvu je izmolio i centar blagoslovio humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig.

Radovi vrijedni više od 200 tisuća eura realizirani su kroz projekt „Heritage REVIVED“. Nositelj ovog projekta bila je JU Razvojna agencija ŽZH-a – HERAG, a partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore. Ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić osvrnuo se na realizirani projekt prekogranične saradnje te istaknuo kako je u saradnji s Gradom Ljubuškim planirana realizacija novih projekata. Izgradnjom posjetiteljskog centra, Grad Ljubuški je dobio vlastiti muzejski kapacitet u kojem će biti moguće stručno obraditi arheološki materijal i još jednu turističku destinaciju.

– Nekadašnje ruševine pretvorene su u još jedan biser našeg grada koji će upotpuniti bogatu turističku ponudu, te zauvijek sačuvati dio povijesti i identiteta ovog kraja. Kroz isti projekt prekogranične suradnje Interreg obnovljen je dio Starog grada Ljubuškog čime je također poboljšana postojeća infrastruktura, a po potpunom završetku obnove kule hercega Stjepana Kosače otvara se jedna potpuno nova turistička priča – naglasio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Otvorenju su prisustvovali ministar finansija i potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević i  ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić.

Foto: Grad Ljubuški

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.