ŽIVOT I UMJETNOST

Tečno drvo: Specijalne alge proizvode čist zrak

Tečno drvo: Specijalne alge proizvode čist zrak

Glavni grad Srbije Beograd, koji se tokom zime nerijetko nađe na listi najzagađenijih na svijetu, je dobio drugi po redu bio-foto reaktor "Liquid 3", odnosno "tečno drvo", čiji je cilj smanjenje zagađenja zraka, prenosi Anadolu.

Ovo "tečno drvo" predstavlja novo biotehnološko rješenje za prečišćavanje zraka i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima.

Drugi prečišćivač u gradu postavljen je na Terazijama kod broja 45, dok je prvo "tečno drvo" u Srbiji postavljeno u Makedonskoj ulici.

Iz UNDP-a Srbija su ranije saopštili da "tečno drvo" mijenja dva drveta starosti deset godina ili 200 metara kvadratnih travnjaka.

Foto-bioreaktor funkcioniše tako što u akvarijumu od 600 litara postoje alge koje vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze u direktnom procesu proizvode čist kiseonik.

Sistem koristi solarnu energiju za osvjetljenje i pored prečišćavanja zraka od CO2 može se koristiti kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno osvjetljenje.

"Liquid 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rješenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promjene", koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu s Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), naveli su.

Foto:Printscreen

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.