ŽIVOT I UMJETNOST

Odabran bh. predstavnik za Graditeljsku nagradu CEMEX

Odabran bh. predstavnik za Graditeljsku nagradu CEMEX

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je autor Saša Čvoro, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konkursu za dodjelu 33. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou. Dodjela priznanja zakazana je za kraj godine u Meksiku.  

Predstavnika BiH odabrali su članovi Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta, d.i.g., vanredna profesorica Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, arhitekta Hasan Ćemalović, te doc. dr sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Odabrani projekt u konkurenciji je u kategoriji Javne i poslovne građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta. 
"Prepoznavanje kreativnosti i izvrsnosti u graditeljskoj praksi, kao i nove ideje te njihova realizacija korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona glavni su ciljevi ove nagrade. Raduje me što su projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješni u učešću na međunarodnom konkursu za ovu nagradu. Ovogodišnjem bosanskohercegovačkom predstavniku želim sreću i uspjeh u Meksiku", rekao je prilikom proglašenja pobjednika - predstavnika BiH Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska. 

Saša Čvoro već je osvajao međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex. Još 2010. godine njegov je projekt rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost i treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata. Potom je 2019. godine njegova Kuća 4 iz Banja Luke osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.  

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije Cemex. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. 

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima porodične, višestambene, javne i poslovne te infrastrukturne gradnje, zatim zajedničkih prostora, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji prikazuju kreativnost u betonu, kao i onima koji imaju karakteristike održive budućnosti i pokazuju visoku nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. 

Cemex kroz godine prilagođava kategorije nagrada i unapređuje kriterije ocjenjivanja kako bi odražavali globalne graditeljske trendove i usmjerenja prema održivoj, trajnoj i okolišno efikasnoj gradnji. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemexovog aktivnog djelovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. 

Dodatni podaci o pobjedniku:
GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX, Bosna i Hercegovina 2024.

Dodatni podaci o nacionalnom pobjedniku

Kategorija JAVNE I POSLOVNE GRAĐEVINE

Zgrada Arhitektonsko – građevinskog fakulteta

Predstavnik projekta: Saša Čvoro

Arhitektonsko rješenje: Saša Čvoro, Arhitektonsko–građevinsko–geodetski fakultet, Banja Luka

Projekt konstrukcije: Radovan Beleslin, Arhitektonsko–građevinsko–geodetski fakultet, Banja Luka

Izvođač: Tigar d.o.o.

Izgradnja nove zgrade Arhitektonsko-građevinskog fakulteta predstavlja težnju svih zaposlenih od vremena osnivanja, 1996. godine do danas. Nakon provedenog idejnog arhitektonskog konkursa i izrađene tehničke dokumentacije, predviđena je intervencija na postojećoj zgradi "Tereza" koja se nalazi u centralnom dijelu Univerzitetskog grada u Banjoj Luci. Postojeći objekt je izgrađen 1889. godine za vojne potrebe i bio je u lošem stanju prije početka radova. Intervencija je obuhvatila sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta. Cilj projekta je bio sačuvati karakter postojeće zgrade i kroz transformaciju unijeti novo značenje u prostor. Izgradnja objekta koja obuhvaća ukupnu neto korisnu površinu od 6.980 m2 spratnosti Po+P+3 započela je 2012. i privedena kraju 2023. godine.

Fotografije: Relja Ivanić

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.