EKONOMIJA

Na prve poticaje za strane ulagače u Kantonu Sarajevo stigle tri prijave

Nadamo se da ćemo do kraja godine imati tri nove kompanije na području Kantona, navode iz Ministarstva privrede

Na prve poticaje za strane ulagače u Kantonu Sarajevo stigle tri prijave

Tri prijave stigle su na prvi javni poziv Kantona Sarajevo kojima se strani ulagači potiču na osnivanje kompanija sa sjedištem na području Kantona, izvještava Indikator.ba.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo obavijestili su da su prijave za ovaj program zatvorene. 

- Obzirom na činjenicu da je riječ o pilot projektu koji se do sada nije provodio na ovom nivou, zadovoljni smo brojem pristiglih prijava i nadamo se da će biznis planovi po kojima će strani ulagači investirati u naš kanton biti adekvatni i da ćemo do kraja godine kao rezultat ovog programa imati tri nove kompanije na području Kantona Sarajevo, navode iz Ministarstva ali ne preciziraju o kojim kompanijama je riječ.

U želji da privuče direktne strane investicije, ove godine je Kanton Sarajevo prvi put odlučio da potiče strane ulagače, mala i srednja preduzeća koja imaju većinski udio stranog pravnog lica, da osnuju kompaniju sa sjedištem na području KS.

Za ovaj program planiran je ukupan iznos od 350.000 KM, a poticajna grant podrška po odabranom korisniku, u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuje se u maksimalnom iznosu do 70.000 KM.

Javni poziv po ovom programu otvoren je 4.7. i trajao je do 3.8.2024. godine.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.