EKONOMIJA

Federalna vlada prodaje bankama nedospjela potraživanja

Na prodaji nedospjela potraživanja prema korisnicima kredita Elektropvireda BiH, Elektroprivreda HZHB i Ceste Federacije, te Kantona Sarajevo

Federalna vlada prodaje bankama nedospjela potraživanja

Federalno inistarstvo finansija oglasilo je u dnevnim novinama dva oglasa o prodaji nedospjelih potraživanja po kreditima vezanim za projekte u kojima poziva banke da ih kupe.

Federalno inistarstvo finansija prodaje nedospjela potraživanja koja ima prema korisnicima kredita javnih preduzeća  Elektropvireda BiH, Elektroprivreda HZHB i Ceste Federacije, te Kantona Sarajevo.
Od Elektroprivrede BiH se prodaju potraživanja po kreditu Evropske investicijske banke koji se odnosi na Projekt obnove električne energije II.
Ukupna nedospla potraživanja (glavnica) po kreditu koja dospijevaju na naplatu nakon 31.12.2024. godine iznose 11.169.392,73 EUR, a sastoje se od tri tranše koji imaju različite kamatne stope i planove otplate.
Potraživanje Elektroprevrede HZHB odnose se na kredit EIB-a za Projekt distribucije električne energije u iznosu od 15.483,871,04 EUR (glavnica) i ssstoje se od četiri tranše i za kredit Njemačke banke za obnovu i razvoj KfW - Projekat Vjetroelektrana Mesihovina, u iznosu od 4.437.500,00 EUR raspoređena u dvije tranše.
U slučaju Cesta Federacije BiH radi se o nedospjelim potraživanjima po kreditu EIB-a vezanom za projekt Sanacija puteva u Federaciji BiH. Potraživanja (glavnica) ukupno iznose 15.921.233,36 EUR, a sastoje se od sedam tranši. Ponude će se primati do 15. oktobra.
U odvojenom oglasu Federalno ministarstvo finansija oglasilo je prodaju nedospjelih potraživanja koje ima  prema korisniku kredita Kanton Sarajevo - Projekt izgradnje XII transverzale i južne longitudinale.
Nedospjela potraživanja su u iznosu od 7.958.116,18 EUR, a sastoje se odn dvije tranše. Kao i u ostalim slučajevima dospijevaju na naplatu nakon 31.12.2024. godine i osigurana su isključivo mjenicama korisnika kredita. Svi rizici naplate prelaze na kupca.
U ovom slučaju ponude se primaju do 8.10. 2024. 
Pravo učešća u nadmetanju za kupnju potraživanja imaju banke sa sjedištem u BiH koje imalu dozvolu za rad entitetskih agencija za bankarstvo.

Foto: CBBiH

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.