EKONOMIJA

Neslužbeno: Vlada Hrvatske ublažila visinu poreza na nekretnine

Pojedine jedinice lokalne samouprave, kao i dosad, neće ni morati uvesti porez na nekretnine

Neslužbeno: Vlada Hrvatske ublažila visinu poreza na nekretnine

Vlada Hrvatske je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ipak reterirala kod uvođenja poreza na nekretnine koji bi trebao zamijeniti porez na kuće za odmor.
Potvrđeno je tako od dva sugovornika bliska Vladi koji kažu kako će se porez na nekretnine moći razrezati u rasponu od 0 do 8 eura, umjesto od jednog do 10 eura kako je bilo prvobitno planirano.

To znači da pojedine jedinice lokalne samouprave, kao i dosad, neće ni morati uvesti porez na nekretnine, kako su to mogle i dosad, već će moći uvesti 0 eura poreza.

Iz Vlade su sedmicama poručivali što službeno što neslužbeno da će porez na nekretnine biti obavezan za sve jedinice lokalne samouprave, a ne kao dosad što se plaćao porez na kuće za odmor od 0,6 do 5 eura ako je tako odlučilo Gradsko vijeće. I da će minimalni iznos biti jedan euro po metru kvadratnom, a maksimalni 10 eura po kvadratu. To bi, primjerice, značilo da će vlasnik koji iznajmljuje kuću za odmor na Jadranu veličine 100 metara kvadratnih plaćati porez na nekretnine od 1000 eura godišnje, ako bi lokalna jedinica uvela maksimalni porez od 10 eura po metru kvadratnom.

Sada će plaćati maksimalno 800 eura, ali ako je ta kuća, primjerice, u brdskom području, ali blizu mora, grad ili općina moći će propisati da se u toj zoni uopće ne plaća porez na nekretnine pa taj vlasnik neće platiti ni centa poreza ne nekretnine.

To će, jasno, ovisiti o volji lokalnih zajednica, čijim gradonačelnicima i načelnicima iduće godine slijede lokalni izbori, što će zasigurno utjecati i na odluke gradskih i općinskih vijeća kod određivanja stopa poreza na nekretnine.

Foto: 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.3
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.