EKONOMIJA

Projekcije CBBiH: Umjeren ekonomski rast i u trećem kvartalu

Ukupna inflacija bi mogla iznositi 2,2%, a temeljna inflacija 3,8% u trećem kvartalu 2024. godine

Projekcije CBBiH: Umjeren ekonomski rast i u trećem kvartalu

Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2024. godine na 2,5%, što je više 0,1 procentni poen u odnosu na procjenu iz juna.

- Umjeren rast ekonomske aktivnosti rezultat je intenzivne aktivnosti u uslužnom sektoru, koja djelimično kompenzira pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru. Početkom godine, a što se kasnije i nastavilo, najveći doprinos godišnjim stopama rasta davale su djelatnosti trgovine, hotelijerstva i ugostiteljstva, dok je negativan doprinos imala djelatnost prerađivačke industrije. Još uvijek je vanjska potražnja iz EU dosta slaba, i u kratkoročnom periodu ne očekuje se značajan oporavak, navoder iz Centralne banke.

Umjeren ekonomski rast očekuje se i u trećem kvartalu tekuće godine.

Preliminarna procjena kretanja realnog BDP-a za treći kvartal 2024. godine iznosi 2,3% na godišnjem nivou.

Procjenjujemo da bi ukupna inflacija mogla iznositi 2,2%, a temeljna inflacija 3,8% u trećem kvartalu 2024. godine.

- Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu 2023. godine će imati značajan bazni uticaj na kretanje procijenjenog indeksa potrošačkih cijena do kraja tekuće godine. Očekujemo da će povećanja cijena prevoza, zbog baznog efekta, i učinak prelijevanja poskupljenja električne energije imati nešto jači uticaj na dinamiku kretanja indeksa potrošačkih cijena do kraja godine. Naše procjene inflacije u kratkoročnom periodu su i dalje u skladu sa onim iz proljetnog kruga srednjoročnih makroekonomskih projekcija, navode analitičari CBBiH.

Inflacija u BiH je primarno pod uticajem promjena u nivou temeljne inflacije, iz koje se isključuju
cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje da je očekivani rast domaćih
cijena značajno uzrokovan očekivanim rastom cijena usluga. Ne očekuje ser jačanje inflatornih pritisaka u zemlji usljed efekta prelijevanja inflacije iz međunarodnog okruženja.

Banka očekuje da bi u posljednjem kvartalu 2024. godine ukupna inflacija mogla iznositi 2,3%, a temeljna inflacija se zadržati se na nivou od 3,8%.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.