EKONOMIJA

Stižu li u Sarajevo nove aviokompanije?

Stižu li u Sarajevo nove aviokompanije?

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je 4. augusta javni poziv subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Prema programu koji je  usvojila je Vlada Kantona Sarajevo početkom jula namjera je da se podrži otvaranje novih aviolinija koje će Sarajevo direktno povezati sa evropskim gradovima.

Ukupna sredstva iz budžeta za realizaciju tog programa iznose 1.000.000 KM, od čega je 500.000 KM planirano za realizaciju javnog poziva namijenjenog aviokompanijama koji će provoditi Turistička zajednica KS, a preostalih 500.000 KM za finansiranje projekata za koje Vlada KS utvrdi da su od značaja za kanton, a koji doprinose razvoju turizma u Kantonu Sarajevo.

- Očekivanja Ministarstva privrede KS, a prema procjenama koje smo dobili od relevantnih institucija o interesovanju za tu vrstu subvencije, jesu da će javni poziv biti uspješan, naveli su iz Ministarstva privrede KS.

Programom je predviđeno da se dodijele sredstva aviokompanijama koje donesu odluku o uspostavi baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koje uspostavljaju nove destinacije sa kojih nije bilo redovnih letova prema Sarajevu u periodu od godinu dana do uspostavljanja linije, zatim onim kompanijama koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo i kompanijama koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Javni poziv je za zainteresovane kompanije je otvoren mjesec dana, do 4. septembra 2023.

Za sedam mjeseci ove godine (januar – juli) kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je prošlo 729.936 putnika, što je pad od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu  U jullu je prevezeno 196.195 putnika, što je manje za 7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To  je četvrti mjesec uzastopno s padom broja putnika u odnosu na iste mjesece prošle godine. Ipak, brojka predstavlja poboljšanje od 8,4 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Međunarodni aerodrom Sarajevo  ovih dana kreće u nove projekte proširenja kapaciteta.
Raspisana su dva tendera ukupne procijenjene vrijednosti 1,5 mil KM bez PDV, od čega je 300.000 KM predviđeno za radove na mašinskim instalacijama za sjeverni dio terminala B, dok je preostali iznos od 1,2 mil KM namijenjen za građevinsko-zanatske radove na proširenju istočnog dijela ovog terminala.

- Broj putnika iz godine u godinu se povećava, tako da su mogućnosti pružanja usluga na kvalitetan način, u okviru postojećeg objekta, postale ograničene. Dogradnja Terminala B bila je, stoga, neophodna u svrhu zadovoljavanja povećanja kapaciteta, u skladu s povećanjem broja putnika, te poboljšanja sigurnosnih uslova i povećanja površine poslovnih i komercijalnih sadržaja, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

U februaru 2023. godine završena je I faza dogradnje Terminala – proširenje na zapadnu stranu postojećeg objekta. Nakon toga započeli su radovi na rekonstrukciji postojećeg Terminala B, te je utvrđena potreba da se postojeći objekat proširi na istočnu stranu.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.