EKONOMIJA

Hercegovačka maslinova ulja privlače pažnju i na međunarodnoj sceni

Jedno od maslinovih ulja iz Hercegovine osvojilo zlatnu medalju u New Yorku

Hercegovačka maslinova ulja privlače pažnju i na međunarodnoj sceni

Maslinarstvo u Hercegovini, osobito južna područja poput Čapljine, Stoca i Ljubuškog, ostvaruje snažan rast zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima i sve većem znanju i trudu maslinara, a rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja sve više privlači pažnju i na međunarodnoj sceni.

Kazala je to u razgovoru za Fenu sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje Marina Selak komentirajući činjenicu kako je jedno od maslinovih ulja iz Hercegovine osvojilo zlatnu medalju u New Yorku.

- Osvojena zlatna medalja na jednom od najprestižnijih i najstrožih natjecanja za maslinova ulja u svijetu potvrđuje da se itekako ulaže ogroman trud u kvalitetu od uzgoja do prerade. Takva priznanja pomažu u promociji regije kao proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Ova nagrada može privući pažnju potrošača i trgovaca i povećati interes za maslinova ulja iz Hercegovine – ocijenila je.

Dodala je kako u ulja iz ove regije mogu biti konkurentna u odnosu na ulja iz drugih zemalja u pogledu kvalitete, ali da veliki izazov ostaje u tržišnom pozicioniranju te da tu treba raditi na brendiranju i distribuciji.

- Što se tiče cijena, one mogu varirati ovisno o tržištu, ali ako se ulja ističu kvalitetom, to može opravdati i višu cijenu. U konačnici, potrošači često traže autentičnost i kvalitetu, što može biti prednost za maslinova ulja iz ove regije - kazala je Selak.

Selak ističe kako potražnja za maslinovim uljem raste zbog sve veće svijesti o njegovim zdravstvenim prednostima i popularnosti mediteranske prehrane, dok istovremeno klimatske promjene, suše i štetnici smanjuju prinose u vodećim maslinarskim zemljama poput Španjolske, Grčke i Italije.

Taj nerazmjer, kako je kazala, između potražnje i ponude dovodi do značajnog rasta cijena na globalnom tržištu.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.