EKONOMIJA

Za tri godine do investicionog ranga

Jednostavnim koracima BiH za tri godine može doći do investicionog kreditnog rejtinga, poručio ekonomista Stevanović

Za tri godine do investicionog ranga

Bosna i Hercegovina je na korak od investicionog kreditnog rejtinga koji bi mogla dosegnuti za tri godine. 
Ovo je u razgovoru za Glas Srpske kazao ekonomski analitičar Saša Stevanović komentarišući povećanje suverenog kreditnog rejtinga BiH od agencije Standard and Poo'rs.

- Rast rejtinga je pozitivna vijest, pogotovo kada 12 godina imate isti kreditni rejting. Dobro treba pročitati taj izvještaj i vidjeti da ekonomski fundamenti ukazuju na to da smo jedan nivo od investicionog ranga, koji znači rast vrijednosti domaćeg kapitala i preduzeća za trećinu te smanjivanje kamatne stope i rizika za trećinu. Pored monetarnih pitanja tu je i dio analize u vezi sa institucionalnim uređenjem i pitanjem odlučivanja o domaćim politikama konsenzusom. Jednostavnim koracima za tri godine možemo doći do investicionog ranga i očekivano je da više pozitivnih poruka i novih ideja u narednih dvanaest mjeseci može dovesti do još jednog povećanja kreditnog rejtinga BiH, istakao je Stevanović.

On napominje da je najnovija ocjena međunarodne rejting agencije identifikovala monetarno pitanje kao prostor u kojem se traži način za popravljanje kreditnog rejtinga i dostizanje investicionog ranga u naredne tri godine.

- Lekcija iz prethodne godine treba da bude povod razgovora na koji način da postavimo naše upravljanje deviznim rezervama kada imamo izuzetno jak fiskalni kapacitet koji garantuje kapital - istakao je Stevanović.

Pojašnjavajući na šta tačno misli kazao je da "treba vidjeti da li su mogući aranžmani koji neće zadirati u karensi bord, ali će povećati monetarnu fleksibilnost". 

Foto: Saša Stevanović

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.