Mandarine već žute, ali pitanje je: ima li ko da ih bere? Pored berača, radnici su potrebni i u otkupnim centrima, pa su oglasi na HZZ-u puni, a ljudi se traže preko oglasa, poznanika i Facebook grupa.
Poljoprivrednik Pavao Delija iz Opuzena kaže za 24.sata da otkupni centri “rade duže, daju bolje uvjete i rade u zatvorenom”, dok su berači ovisni o vremenu: kiša = nema berbe = nema dnevnice. “Do sada smo se oslanjali na ljude iz Hercegovine, ali bazen se smanjuje – mladi odlaze, stariji ne mogu kao prije”, kaže Pavao.
Dnevnice posljednje dvije godine: oko 50 eura (+ putni trošak)
Ove sezone spominje se satnica 7 eura ( +10% u odnosu na lani) – vidjet će se u praksi.
Rana sorta, kreće ovih dana: “Već je sad slatka, nikad ovako rano nije bila ovako dobra”, kaže Pavao. Kasnije sorte – Chahara, Unshiu, Saigon, Klementina – beru se u novembru i decembru. Početak glavne berbe očekuje oko 20. oktobra, ali sve ovisi o suncu.
Cijene otkupa? Još nepoznate. Otkupni centri su privatne firme, pa proizvođači tu imaju malo utjecaja. Pozitivno: sve više ih ide na direktnu prodaju, mimo otkupa.
Poljoprivrednik Ante Sršen pesimističniji je: “Bliži se kraj neretvanskoj mandarini, neisplativo je, poticaji padaju. Zaposlit ću oko 15 berača – stalna ekipa, vjerujemo jedni drugima. Pet ih je iz Metkovića, ostali iz BiH. Dnevnica bi ove godine mogla do 60 eura + putni trošak. Marendu nose sami.”
Foto: Pixabay