EKONOMIJA

Šta BiH očekuje na jesen u pogledu inflacije?

BiH će i dalje imati rast nivoa cijena ali će on biti manji nego prije, dok se smirivanje situacije može očekivati u razdoblju od dvije godine, smatra dr. Živko

Šta BiH očekuje na jesen u pogledu inflacije?

Bosna i Hercegovina će i dalje imati rast nivoa cijena ali će on biti manji nego prije, dok se smirivanje situacije može očekivati u razdoblju od dvije godiune, smatra dr. Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Živko je za RTV HZHB rekao da se prema statističkim podacima posljednjih mjeseci bilježi usporavanje cijena,, ali se na jesen očekuje rast kao posljedica poskupljenja nafte i naftnih prerađevina.

- Ako gledamo godišnju stopu rasta, upoređujući razinu cijena u lipnju 2023. s lipnjem 2022. godine, aktualna stopa inflacije prema Agenciji za statistiku je 4,9 posto. Mi i dalje imamo rast razine cijena, ali taj rast pokazuje upsoreni trend u odnosu na dvoznamenkaste brojeve koje smo imali u prethodnim razdobljima i kada smo imali najviše dosegnute stope inflacije od  17,8  posto, navodi Živko.

Ovisno od toga koliko bi cijene nafte i naftnih prerađevina mogle rasti, to će se odraziti i na cijene transporta ostalih roba pa samim time i na rast cijena proizvoda na policama. Po ekonomskim istraživanjima, primjerice, rast cijena nafte od 10 % vuče sa sobom rast ostalih cijena od 0,4 do 0,6 %, navodi profesor  Živko.

- Imajući u vidu situaciju sa ponudom koja je ograničena od strane najvećih proizvođača  zemalja čanica skupine OPEC-a, a s druge strane porastom potražnje, dolazi do skokova u rastu cijena nafte, a nafta je uvijek povezana s inflacijom. Svaki rast cijene nafte sa sobom će povući rast  troškova prijevoza, odnosno transporta, sirovine i materijala, gotovih dobara i usluga, što će neminovno imati za posljedicu za rast razine cijena. Dosad je uvijek tako u praksi i bivalo, pojašnjava Živko.

Inflacija u BiH se pokušava ograničiti vladinim mjerama , što kao posljedicu ima smanjenje potražnje za robama i uslugama, a to sa sobom nosi drugu posljedicu smanjenja proizvodnje te rasta kamatnih stopa.

- Mi ćemo u BiH i dalje bilježiti rast razine cijena. Taj rast neće biti tako visok kao u prethodnom razdoblju, ali definitivno u naredne dvije godine, 2024. i 2025. , možemo očekivati smirivanje situacije sa raznim cijena, odnosno stopa inflacija bi trebala biti u rasponu između 3,5 posto do 4,5 posto, procjenjuje Živko.

Naravno sva predviđanja mogu poremetiti određeni neočekivani globalni šokovi na tržištu. 

Foto: Igor Živko - printscrreen RTV HZHB

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.