EKONOMIJA

Maslinovo ulje iz Hercegovine bit će brendirano

Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, kaže Zoran Raič iz Udruge Hercegovački plodovi Mediterana

Maslinovo ulje iz Hercegovine bit će brendirano

U Stocu ima oko 20 hiljada stabala masline,a tome je doprinijela i stolačka udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" koja, kroz istoimeni sajam koji se već 15 godina održava u oktobru, aktivno potiče njihovu sadnju.

Sajam je zaslužan i za pokretanje uljare u koju početkom oktobra stižu maslinari iz cijele Hercegovine da prerade masline.

Ova godina će biti malo slabija urodom nego lani, ali će ulje, kažu u Udruzi, biti vrhunske kvalitete. - Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti i nad istarskim, usudiću se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i nad damatinskim uljima. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, jer evo prošle godine smo ušli i u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja kao država Bosna i Hercegovina, navodi Zoran Raič  iz Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, izvještava BHT.

Posljednjih nekoliko godina, kaže Raič, država sve više potiče poljoprivredni razvoj, pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100 hiljada  stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280 hiljada litara ekstra djevičanskog ulja.

Kvaliteti uglavnom parira i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litar ulja iznositi čak i više od 30 KM.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.