EKONOMIJA

Najprostiji lohn poslovi čine četvrtinu bh. izvoza

U ukupnom izvozu BiH od 15,48 milijardi maraka, na izvoz nakon unutarnje obrade otpada 3,92 milijardi

Najprostiji lohn poslovi čine četvrtinu bh. izvoza

‘Lohn’ poslovi (poslovi oplemenjivanja – prerade, obrade, dorade) čine značajan dio bh. ekonomije, iako njihovo učešće u ukupnom izvozu sa godinama opada.

U ukupnom izvozu BiH koji je za jednaest mjeseci ove godine iznosio 15,48 milijardi maraka, na izvoz nakon unutarnje obrade, odnosno na ‘lohn’ poslove otpada 3,92 milijardi maraka ili 25,4 posto, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

Za ostvarenje ovog izvoza, bh. privredni subjekti su morali realizirati uvoz za unutarnju obradu u iznosu od 2,55 milijardi maraka, što potvrđuje poznatu činjenicu da je novostvorena vrijednost u poslovima dorade, koji inače spadaju u najprostije i najlošije plaćene poslove, izuzetno mala.

Naime, razlika između ostvarenog uvoza na unutarnju obradu i realiziranog izvoza je svega oko 1,37 milijardi maraka.

Ipak, udio ‘lohn’ poslova u ukupnom bh. izvozu se iz godine u godinu smanjuje. Tako je primjerice 2009., izvoz nakon unutarnje obrade iznosio 1,7 milijardi maraka i činio je čak 43,7 posto ukupno ostvarenog izvoza, a pet godina kasnije, 2014., iznosio je 2,1 milijardu maraka ili 33,4 posto.

‘Lohn’ poslovi najzastupljeniji su u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji, a ove vrste ugovorene proizvodnje u manjem obimu ima i u drugim granama industrije. Najveća izvozna tržišta na koja se plasiraju proizvodi nakon dorade su Italija, Njemačka i Hrvatska.

Foto: Škrebić Company

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa

 

 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
3.3
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.