EKONOMIJA

Tržište u uzletu: Stanovi skuplji, ali ih se sve više prodaje

Samo u posljednjem tromjesečju 2023. godine zabilježen je porast prodaje novih stanova od 26,3 posto

Tržište u uzletu: Stanovi skuplji, ali ih se sve više prodaje

Bosanskohercegovačko tržište nekretnina svjedočilo je značajnom uzletu, zacrtavajući smjer snažnog rasta i povećane aktivnosti.

Samo u posljednjem tromjesečju godine zabilježen je porast prodaje novih stanova od 26,3 posto, dosegnuvši 1.579 jedinica.

Ovo razdoblje nije samo označilo porast količine - vrijednost ovih nekretnina također je značajno porasla, s prosječnom prodajnom cijenom po kvadratnom metru koja je eskalirala za 8,7% na 2630 KM. Širenje nije bilo ograničeno na prodaju i cijene, korisna površina  novoprodanih stanova porasla je za 16,5%, što daje sliku rastućeg tržišta koje se širi u svim dimenzijama.

Izvedbu tokom cijele 2023., pokazuje nepogrešive znakove zdravog i rastućeg sektora nekretnina. Sveukupno, broj novih stanova prodanih tokom godine porastao je za 13,3%, dok je prosječna prodajna cijena po kvadratnom metru porasla za 6,1% u usporedbi s 2022.

Uzlaznoj putanji na tržištu doprinijeli su ekonomska stabilnost, neatraktvnost ulaganja viška slobodnih sredstava u štednju i druge investicijske mogućnosti u uslovima visoke inflacije i pojačano investiranje iz dijaspore. 

Osim toga, rast potiču i subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih koje podržavaju lokalne zajednice.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.