EKONOMIJA

Edhem Bičakčić: BiH mora uvoziti struju

Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je  bila lider  među zemljama regije

Edhem Bičakčić: BiH mora uvoziti struju

Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je  bila lider  među zemljama regije i po svemu sudeći već ove godine biće primorana da uvozi znatne količine struje. Prošle godine proizvodnja je znatno smanjena, investiranje u nove elektrane kao i u proteklih tri decenije je izuzetno skromno, a brojni propisi i dalje su destimulativni za ova ulaganja. 
- Protekla vlast se uopšte nije bavila energetikom, a na pregovorima sa Energetskom zajednicom uglavnom su nas predstavljali laici,  ustvrdio je ovih dana Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalnog ogranka Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC). On je kao panelist učestvovao na radno-konsultativnom savjetovanju parlamentaraca svih nivoa vlasti održanom u Fojnici. Organizator sastanka na kojem je analizirano stanje i perspektive u gasnom, elektroenergetskom i sektoru putne infrastrukture bio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.
Edhem Bičakčić je pri tom konstatovao da u sadašnjoj upravi Elektroprivrede BiH (broji šest ljudi) sjedi samo jedan inženjer elektroenergetike i "stranačke figure koje nemaju misiju, viziju, znanje ni rješenja za postojeće probleme". Kritički se osvrnuo i na odluku Elektroprenosa BiH da reprogramira milionske dugove Elektroprivrede Srbije što je suprotno postojećim zakonima. Iznio je zanimljiva stajališta u vezi sa blokom sedam u Termoelektrani Tuzla za koji je u pripremama za izgradnju potrošeno osam godina i da smo od tog projekta odustali.


Gradićemo nuklearke?


- Pitam se kako će se ubuduće grijati Tuzla, Živinice i još neke susjedne općine, kazao je Edhem Bičakčić i pozvao Energetsku zajednicu da ponudi alternativu za nastavak dekarbonizacije energetskog sektora u BiH. Moguće se da taj odgovor bude sročen u preporuci da gradimo male nuklearne elektrane kao što to na 24 lokacije namjerava učiniti Poljska. Po svemu sudeći ne svojom voljom.
Elektroenergetičari BiH, okupljeni oko Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) intenzivno promišljaju o iznalaženju najboljih rješenja u proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije, prelasku na obnovljive izvore (vjetar, sunce, biomasa...). Uz to i o kreiranju ambijenta u kojem će pomoći vlastima da donose najkvalitetnije strategije i programe u ovoj obvlasti. S tom namjerom ovog ponedjeljka će biti održana sjednica Upravnog odbora ovog komiteta na kojoj će, uz ostalo, u fokusu biti i tranzicija ovog sektora.


 Iskustva 17 zemalja


Predsjednik tog komiteta prof.dr. Zijad Bajramović je za Indikator.ba izjavio da se ubrzanje energetske tranzicije zasniva na ključnim pokretačima kao što su elektrifikacija, energijska efikasnost, obnovljivi izvori, vodonik i biomasa. Ubrzana energetska tranzicija značajno povećava ulogu elektroenergetskog sistema u svakodnevnom životu društva, preduzeća i regulatora. Nove i postojeće organizacije traže stručnost oko interakcije između primjenljivih tehnologija u energetskoj tranziciji i elektroenergetskog sistema.
Rasprava o ovim i drugim pitanjima za dva dana biće vođena i na Prvom zajedničkom sastanku upravnog odbora i Tehničkog savjetodavnog komiteta SEERC-a u Ljubljani. Skupom predsjedava Edhem Bičakčić, kao predsjednik SEERC-a kojeg čine predstavnici 17 zemalja Evrope. Biće to svojevrsna inventura nacionalnih klimatskih strategija, informisanja o izgradnji kapaciteta obnovljivih izvora struje, problemu skladištenja električne energije, integraciji regionalnih elektroenergetskih sistema.


Hajdar Arifagić

Foto: Edhem Bičakčić


 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.