EKONOMIJA

Građani piju mlijeko uvezeno iz Švedske, Poljske i Slovačke

U prošloj godini u Bosnu Hercegovinu je uvezeno mlijeka u vrijednosti od 19 miliona KM

Građani piju mlijeko uvezeno iz Švedske, Poljske i Slovačke

U prošloj godini u Bosnu Hercegovinu je uvezeno mlijeka u vrijednosti od 19.049.855 KM, rekla je Aida Kapičija, stručni saradnik za saradnju sa medijima i poslove informisanja u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.
Kako je naglasila Kopičija uvoz je bio iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Poljske i Švedske.

Proizvođačima iz BiH nije jasno zašto uvozimo toliko mlijeka, pored izuzetno kvalitetnog koje nastaje na našim farmama. Osim mlijeka, domaćim proizvođačima problem stvara i prekomjeran uvoz mliječnih proizvoda.

U Bosnu i Hercegovinu je 2022. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 224 miliona maraka, dok je vrijednost izvoza bila svega 113 miliona maraka.
Podsjetimo, kako su ranije naveli iz Spoljnotrgovinske komore BiH, prerađivači godinama predlažu da se u slučaju pojave viškova sirovog mlijeka na tržištu, obezbijede sušare za zbrinjavanje mlijeka u mlijeko u prahu.

Takođe, kako je poručeno, uz pomoć nadležnih institucija, potrebno je strateški razvijati stočni fond, prenosi InfoBijeljina.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.