EKONOMIJA

Elektroprivreda BiH na berzi u Srbiji?

Na Samitu energetike u Trebinju razgovarano o ugovorima o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora

Elektroprivreda BiH na berzi u Srbiji?

Elektroprivreda BiH više nema strpljenja čekati da Bosna i Hercegovina formira energetsku berzu kao što su to učinile sve druge države pa će sama pokušati da riješi taj problem. Učestvujući u radu panela na Samitu energetike u Trebinju na kojem je razgovarano o ugovorima o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora,  Ajla Mehinović (EPBiH) najavila je da će ova kompanija izaći na berzu jedne od balkanskih zenalja. Indikator.ba u Sarajevu saznaje da bi to mogla biti Srbija koja prema našem izvoru "nije najbolje rješenje".

Na ovom panelu se čula i oštra kritika spram komercijalnih banaka koje ne pokazuju interes za finansijsku podršku otkupa rečene energije.

Veoma zanimljiva  je bila rasprava na panelu o razvoju sektora prirodnog gasa o mogućnosti korištenja tog energenta  u procesu dekarbonizacije zapadnog Balkana. U odnosu na sve druge ovaj panel je bio najslabije posjećen.

Nirha Kozica iz kompanije "Toplane" Sarajevo o kao panelistra govorila je o tome da sve veći broj korisnika centralnog grijanja podnosi zahtjeve za isključenje iz socijalnih razloga. Električna energija im je, kako su mnogi izjavili, ekonomičnija (mogu grijati samo jednu prostoriju). Sarajervo kako je najavila ozbiljno traga za novim izvorima toplotne energije a trenutno su u opciji tri veoma atraktivna rješenja: iz mulja, iz termalne vode i izvora pitke vode.

Kao i prethodnog tako je i drugog dana održanas prezentacija nekoliko stranih i domaćih kompanija a upriličeni su i brojni razgovori prtivredenika i partnera u zajedničkom ili budućem poslu.

Samit se završava ovog petka.

Hajdar Arifagić   

Foto:SET Trebinje - UNDP

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.