EKONOMIJA

Završen Samit energetike: Pare na sunce

Banke se zagrijale za podršku proizvodnji i montaži solarnih panela a zaključci iz Trebinja biće upućeni donosiocima odluka i menadžerrima kompanija

Završen Samit energetike: Pare na sunce

Učesnici 5. Samita energetike Trebinje sa zebnjom su primili vijest iz Brisela o namjerama Evropske unije da izgradnjom nuklearnih elektrana snage 12.000 megavata dugoročno riješi problem proizvodnje električne energije. Obraćajući se novinarima na kraju trodnevnog veoma uspješnog rada Samita generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović kazao je da će to dovesti do "navale jeftine energije i u zapadnom Balkanu" što će ovdašnje elektroprivrede teško podnijeti. Na Samitu je naznačena taktika kako se tome efikasno može oduprijeti što je i  i jedan od 12 ključnih zaključaka ovog skupa: Što prije treba započneti realizaciju više projekata za proizvodnju zelene energije kako bi se postigli ciljevi dekarbonizacije energetskog sektora u čemu veoma važnu ulogu ima čvršća energetska povezanost zemalja zapadnog Balkana.

Trećeg posljednjeg dana Samita upriličena su dva zanimljiva panela: jutarnji je bio posvećen održavanju postojećih proizvodnih postrojenja, produžetak njihovog rada i pogonske spremnosti do potpune dekarbonizacije energetskog sektora. Jedna od poruka je da će nam postojeće termoelektrane trebati i u narednih 25 godina, moguće i koju godinu više. Podnevni panel se fokusirao na prozjumere, energetske zajednice - upravljanje solarnim elektranama. U njemu su učestvovali i predstavnici dviju banaka (Nova banka i Uni Credit banka obje iz Banja Luke) koje su blagovremeno otkrile potrebu i mogućnosti plasmana novca u energetski sektor odnosno izgradnju solarnih elektrana.

Efekte skupa novinarima je prezentirao direktor SET-a Aleksandar Branković konstatujući da je zvanično bilo 913 učesnika, 50 panelista, te po prvi put direktori elektroprivrednih kompanija iz svih zemalja regije.

U zaključcima što ih je prezentirao Luka Petrović akcentirani su razvoj tržišta električne energije, započinjanje investicione aktivnosti na iskorištavanju hidropotencijala rijeke Drine, kao i pokretanje investicija u prenosnoj mreži. Insistira se na stvaranju pretpostavki za funkcionisanje sistemna prozjumera, to jest mogućnosti da građani mogu da prave solarne elektrane na krovovima kuća. S tim u vezi  definitivno treba razriješiti njihov status u sistemu PDV-a po kojem se tretiraju kao porezni obveznici kad isporučuju energiju elektroprivredi i kad  je od nje uzimaju. Istaknuta je potreba uspostave organizovanog tržišta i market couplinga ( povezivanja različitih zona trgovanja) koji rezultira istovremenom kupnjom/prodajom električne energije i dodjelom prekozonskog kapaciteta. Samit je zaključio da je neophodno dalje razvijati infrastrukturu za korištenje prirodnog gasa te da je neupitna opravdanost izgradnje gasovoda s ciljem iznalaženja finalnih potrošača energije dobivene iz prirodnog gasa, električne i toplotne energije.

Zaključci će biti proslijeđeni donosiocima odluka javnim i privatnim kompanijama na Balkanu i šire s ciljem brže implementacije zakonskih regulagtiva i inicijativa koje će u području energetike omogućiti brže uvezivasnje zemalja zapadnog Balkana.

Hajdar Arifagić

Foto: SET Trebinje

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.