EKONOMIJA

Ujedinjeni u podršci razvoju bh. privrede

U Razvojnoj banci FBiH razgovarano o unapređenju rada Garancijskog fonda FBiH

Ujedinjeni u podršci razvoju bh. privrede

Razvojna Banka Federacije Bosne i Hercegovine uspješno je organizovala susret sa predstavnicima svih komercijalnih banaka u Federaciji BiH, kao i sa predstavnicima Ministarstva finansija, sa ciljem prezentovanja dosadašnjih postignuća te prijedloga za unapređenje Garancijskog fonda Federacije BiH.
Ovaj susret predstavlja važan korak u jačanju saradnje između javnog i privatnog sektora radi podrške razvoju bh. privrede.
Od 2020. godine do danas, Razvojna Banka FBiH izdala je više od 1.000 garancija u iznosu od 270 miliona KM, olakšavajući plasman 540 miliona kreditnih sredstava u realni sektor iz komercijalnih banaka pod povoljnijim uvjetima u odnosu na tržišne standarde. Ovim je zajednički sa komercijalnim bankama, podržano blizu 600 firmi u 66 opština Federacije BiH, pokrivajući različite sektore i veličine preduzeća.
Posebna podrška razvoju različitih sektora bh. privrede provedena je kroz kreditno- garantne programe za: mikro, mala i srednja preduzeća, obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, izvoznike, poljoprivredu i prehrambenu industriju te velika preduzeća. 
Predstavnici komercijalnih banaka na ovom susretu su imali priliku da iznesu i svoja iskustva i zapažanja. Tako su iskazali zadovoljstvo u radu sa Razvojnom bankom FBIH, pohvalivši profesionalizam uposlenika ali i napredak u realizaciji Garancijskog fonda što je posebno vidno u povećanju broju izdatih garancija iz godine u godinu. Potvrdili su da je ovo dobar alat koji omogućava zajedničku podršku bh. privredi. Također, razgovaralo se i o konkretnim unapređenjima operativnog rada između komercijalnih banaka i Razvojne Banke FBiH a sve u svrhu što efikasnijih obrada zahtjeva te brzine odobravanja i izdavanja garancija.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministartsva finansija, gospođa Mirjana Vučić, pomoćnica ministra u Sektoru za privredne finansije te gospodin Samir Bakić, pomoćnik ministra u Sektoru za upravljanje dugom. Isti su također izrazili veliku zahvalnost Razvojnoj Banci FBiH na uspješnoj implementaciji Garancijskog fonda Federacije BIH, ističući veliku posvećenost menadžmenta ali i uposlenika ove banke. Također, pohvalili su i izuzetno dobru saradnju sa komercijalnim bankama te istakli da se samo sinergijskim djelovanjem javnog i privatnog sektora može pružiti konkretna i kvalitetna podrška privrednicima, razvoju bh. privrede i uspostavljanju održivog ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

Foto: Razvojna banka FBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.