EKONOMIJA

Dok se u BiH traži poskupljenje, struja na tržištu džaba

Srbija je besplatno uvezla struju u toku prethodna dva vikenda

Dok se u BiH traži poskupljenje, struja na tržištu džaba

Dok Elektroprivreda BiH traži povećanje cijena električne energije kako bi pokrila gubitke koje je proizvela, električna energija se može kupiti na europskim berzama po bagatelno niskim cijenama, izvještava Indikator.ba. 

Srbija je, primjerice, besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje.
Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila i na taj način je obezbijedila 20 odsto potrebne energije tokom pet sati. Isto se desilo i 13. aprila kada je takođe tokom pet sati trgovanja, besplatno preuzeto više od 20 odsto potrošnje električne energije.

Ovakve stvari se inače dešavaju na svim berzama i tržištima s obzirom na to da se struja iz obnovljivih izvora poput vjetroparkova i solarnih panela može proizvoditi uglavnom preko dana. S obzirom na to da veliki broj proizvođača struje iz solara i drugih OIE nema skladištne kapacitete jedina mogućnost koja im preostaje, a da to nije prekid proizvodnje, jeste plasiranje struje u prenosnu mrežu.

Da bi se riješila situacija sa prekomjernim količinama struje i preopterećenjem mreže proizvođači su prinuđeni da kupcu, koji u svojim reverzibilnim hidroelektranama ima mogućnost skladištenja, potpuno besplatno ili po veoma niskim cijenama ustupe svoju električnu energiju.
Usljed ovakve situacije španska konsultantska tvrtka AleaSoft Energy Forecasting zabilježila je  negativne cijene električne energije po satu na svim osim na jednom europskom energetskom tržištu  koje je analizirala tokom prve sedmice aprila, uključujući prvi put na španskom i portugalskom tržištu. Također je zabilježila rekordnu proizvodnju fotonaponske energije svih vremena u Portugalu i drugu najveću vrijednost ikada zabilježenu u Italiji.

Špansko i portugalsko tržište su po prvi put u svojoj historiji zabilježili negativne cijene 1. i 5. tprila, te ponovno tokom sati 6., 7. i 8. aprila.

Dana 7. aprila tržište Nord Pool nordijskih zemalja zabilježilo je negativne cijene po satu prvi put od oktobra 2023. U međuvremenu, nizozemsko tržište doseglo je najnižu cijenu po satu 6. aprila između 14h i 15 h. U Francuskoj je 6. aprila tržište doseglo negativnu cijenu od 0,71 € (0,77 USD)/MWh, najnižu od početka jula prošle godine i jedinu negativnu cijenu zabilježenu od tada.

Jedino tržište koje nije zabilježilo negativnu cijenu u prvoj sedmici aprila bila je Italija, ali je cijena od 0,10 €/MWh između 13:00 i 14:00 7. aprila bila najniža na ovom tržištu od aprila 2020.

Tokom prve sedmice aprila, sedmični prosjeci cijena električne energije bili su ispod 50 €/MWh na većini analiziranih tržišta AleaSofta, samo viši na britanskom (50,63 €/MWh) i talijanskom (75,78 €/MWh) tržištu. Portugalsko i špansko tržište zabilježili su svoje najniže sedmične prosjeke devetu  sedmicu zaredom, na 3,87 €/MWh odnosno 4,41 €/MWh.

AleaSoft navodi da su smanjenje prosječnih cijena plina i prava na emisiju CO2, smanjenje potražnje za električnom energijom i povećanje proizvodnje solarne energije na gotovo svim analiziranim tržištima imali silazni utjecaj na cijene europskog tržišta električne energije. Nalazi se također podudaraju s povišenim prosječnim temperaturama na svim analiziranim tržištima, s porastom u rasponu od 1,0 C u Italiji do 4,4 C u Belgiji.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.