EKONOMIJA

CBBiH unapređuje upravljanje rezervama

Banka se pridružila Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (RAMP) Svjetske banke

CBBiH unapređuje upravljanje rezervama

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP). Predstavnici CBBiH i Svjetske banke su potpisali pravni sporazum, čime je CBBiH postala najnoviji član RAMP-a.

Centralna banka će koristiti usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži od preko 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima. Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će pružiti pomoć u samoj instituciji u smislu upravljanja, strateške alokacije aktive, upravljanja portfolijom i rizicima, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava.  
- Nadamo se dugom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i unaprjeđenjima njihovih kapaciteta upravljanja rezervama, rekao je Jorge Familiar, direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke. - Kao  pouzdan partner za upravljanje javnim sredstvima, Svjetska banka je spremna za saradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje.
- Sklopivši ovaj sporazum Centralna banka Bosne i Hercegovine čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama. Saradnja sa Svjetskom bankom, koja nudi ekspertizu i iskustvo, značajna je podrška našim nastojanjima da unaprijedimo efikasnost i usklađenost upravljanja deviznim rezervama sa najvišim međunarodnim standardima, rekla je Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine. -  Izuzetno cijenimo priliku za saradnju sa Svjetskom bankom kroz Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama.

RAMP Svjetske banke
Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke uključuje savjetodavne usluge, obuku službenika višeg nivoa i usluge upravljanja sredstvima u globalnom mreži menadžera javnih sredstava, doprinoseći ciljevima održivog razvoja koji uključuju kvalitetno obrazovanje, doličan rad i ekonomski razvoj, akcije vezane za klimatska pitanja, jake institucije i partnerstvo. Osnovan 2001. g. RAMP promovira stabilnost zemalja, otpornost i prosperitet kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima. RAMP ima preko 70 članova, koji uključuju centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javne penzione fondove i državne investicione fondove. U kontekstu RAMP-a Svjetska banka je pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila preko 10,000 zaposlenih koji rade na upravljanju javnim sredstvima u pogledu zdravih praksi upravljanja javnim sredstvima. Više detalja o tome je dostupno na ramp.worldbank.org.

Upravljanje sredstvima Svjetske banke 
Svjetska banka je pouzdan partner za one koji upravljanju javnim sredstvima i najveći vanjski partner za upravljanje sredstvima u zajednici u razvoju, sa skoro 200 milijardi USD sredstava kojima upravlja. Kao globalni lider za fiksni prihod, Svjetska banka pruža savjetodavne usluge o upravljanju sredstvima državama članicama od početka 1980-ih. Centralne banke i institucije koje se bave upravljanjem javnim sredstvima upravljaju sa preko 40 biliona USD u rezervama i aktivi širom svijeta, ističući njihov značaj u globalnom finansijskom sistemu i potrebu za upravljanjem sredstvima i savjetodavnim uslugama na visokom nivou. Pogledajte više pojedinosti na worldbank.org/assetmanagement, saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.