EKONOMIJA

Kako EBRD procjenjuje rast ekonomije BiH

Ovogodišnji rast BDP-a BiH biće 2,8 posto, slabiji nego u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu

Kako EBRD procjenjuje rast ekonomije BiH

Ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine (BDP) biće 2,8 posto, objavila je Evropska banka za obnovu i rzavoj u najnovijim prognozama. 
Ekonomski rast nastavit će da se oslanja se na potrošnju domaćinstava, inostrana ulaganja, a s proizvodne strane, na usluge. Doprinos projekata infrastrukture i građenja u širem smislu na ekonomski rast može biti ograničen s obzirom na usko tržište rada i potencijalno potreba za uvozom radnika, kao i nedostatak konsenzusa za određivanje prioriteta i odobravanje projekata. Rizici od
nepovoljnih vremenskih uvjeta takođe mogu pogoditi Bosnu i Hercegovinu slično kao i u ostattak regije.
Predviđa se da će BDP porasti na 3 posto u 2025 uz poboljšanje vanjske potražnje i realizaciju velikih investicijskih projekata.

Ekonomija BiH je, prema ovoj instituciji, porasla za 1,7 posto u 2023. u uslovima globalne i domaće političke neizvjesnosti. Slab poticaj rasta nastavio se u 2024., pri čemu je u prva dva mjeseca industrijska proizvodnja pala. S druge strane, turizam i trgovačka maloprodaja rastu, potaknutu nižom inflacijom. U prva dva mjeseca porastao je robni uvoz , kao rezultat povišene domaće potražnje, dok je izvoz pao.

Od zemalja regije najveći rast  BDP-a u 2024. godini bi trebalo imati Kosovo 4,0 posto, a najmanji Sjeverna Makedonija 2,5 posto. Srbija i Crna Gora očekuju rast od po 3,5 posto, Hrvatska 2,9 posto, Slovenija 2,3 posto

Foto: CBBiH, grafika EBRD

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.