EKONOMIJA

Inflacija u BiH stagnira na 2 posto

Na mjesečnom nivou najviše porasle cijene u restoranima i hotelima

Inflacija u BiH stagnira na 2 posto

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva odsto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na mart, u aprilu su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima (+0,7 odsto), dok su zdravstvo, odjeća i obuća te rekreacija i kultura poskupjeli za po 0,5 odsto. Manji rast cijena zabilježen je za prevoz, hranu i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan, komunikacije i ostala dobra i usluge. Neznatno je pojeftinio namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (-0,7 odsto) te stanovanje i režijski izdaci (-0,5 odsto).

Godišnji rast nivoa cijena  podstiče poskupljenje usluga i proizvoda u restoranima i hotelima za 8,8 odsto te ostalih dobara i usluga za 5,7 odsto. Rasle su i cijene u odjeljku rekreacije i kulture za 4,5 odsto, kao i alkoholna pića i duhan za 3,9 odsto.

U prva četiri mjeseca 2024. godine u poređenju sa istim  periodom prošle godine inflacija iznosi 2,0 posto.

Centralna banka BIH je u nedavnim projekcijama navela da očekuje u 2024. godini inflaciju od 2,6%, što je za 0,3 procentni poen niže u odnosu na krug srednjoročnih projekcija iz novembra 2023. godine. Ova institucija očekuje očekuje nastavak postepenog slabljenja inflatornih pritisaka.

Foto: Pexels

 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.