EKONOMIJA

Alžir postao važan opskrbljivač prirodnog plina za regiju

Slovenija postigla dogovor o povećanju opskrbe plinom iz Alžira za dodatnih 200 miliona kubičnih metara godišnje

Alžir postao važan opskrbljivač prirodnog plina za regiju

Alžir je postao važan opskrbljivač prirodnog plina za južnu Europu, uključujući zemlje jugoistočne Europe Hrvatsku i Sloveniju, jer one nastoje diverzificirati svoje izvore energije i smanjiti ovisnost o Rusiji.

Budući da su se europske zemlje obratile Alžiru za opskrbu plinom usred poremećaja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, Alžir je postao drugi najveći opskrbljivač plinom u Europi nakon Norveške. EU i Alžir održavaju dugogodišnje strateško partnerstvo u energetici, s ciljem stabilnog i pouzdanog protoka plina.

To sada uključuje male jugoistočne europske članice EU-a Hrvatsku i Sloveniju, koje poput drugih država u regiji istražuju mogućnosti za jačanje energetske sigurnosti i diversifikaciju svoje opskrbe. To je dovelo do toga da vlade posežu posebno za Azerbajdžanom, kao i za izgradnju nove infrastrukture cjevovoda.

S ciljem povećanja opskrbe plinom i iz Alžira, slovenski premijer Robert Golob potpisao je ugovor o kupnji plina s alžirskim dužnosnicima tokom svog službenog posjeta Alžiru 27. maja. "Ovaj posjet označava značajan korak u jačanju naše energetske sigurnosti i ekonomskih veza s Alžir”, kazao je Golob.

Izmjena ugovora o kupnji plina između Geoplina doo Ljubljana i alžirske grupe Sonatrach povećat će opskrbu plinom za dodatnih 200 miliona kubičnih metara godišnje, dopunjujući postojeći osnovni ugovor od 300 miliona kubičnih metara godišnje od 2023. do 2025. Slovenija je naznačila da želi produžiti ugovor o opskrbi prirodnim plinom nakon 2026. godine, kada bi trenutni ugovori trebali istjecati.

Historijski gledano, Slovenija se oslanjala na alžirski plin, koji je dolazio preko Italije, kako bi podmirila do 30% svojih potreba plinskog tržišta. Međutim, nakon isteka ugovora između Geoplina i Sonatracha 2012., tadašnja slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše odlučila se isključivo oslanjati na ruski plin. Važnost alžirskog plina kao održive zamjene postala je očita nakon ruskog napada na Ukrajinu 2014. i energetske krize koja je uslijedila.

Posljednjih godina Slovenija je tako nastojala obnoviti svoju energetsku suradnju s Alžirom, što uključuje trogodišnji sporazum o opskrbi plinom između Geoplina i Sonatracha, potpisan 2022. Taj ugovor, koji stupa na snagu 1. januara 2023., pokriva trećinu slovenske godišnje potrošnja plina, uz mogućnost eventualnih produženja.

Neposredno prije posjeta slovenskog premijera Alžiru, alžirski Sonatrach otpremio je svoj prvi LNG teret u susjednu Hrvatsku, koji je 22. maja stigao na plutajući terminal za regasifikaciju Krk. Pošiljka je rezultat opsežne saradnje s hrvatskim dionicima od puštanja terminala u pogon 2021. , označava prvu isporuku prirodnog plina Sonatracha Hrvatskoj i Mađarskoj.

Alžir, veliki izvoznik prirodnog plina, povećao je svoju proizvodnju za 3,3 milijarde kubičnih metara na 136 milijardi kubičnih metara u 2023. Ta je zemlja izvezla 52,4 milijarde kubičnih metara plina u 2023., u odnosu na 49,3 milijardi kubičnih metara u 2022, podsjeća intellinews. Ministar vanjskih poslova Ahmed Attaf rekao je Svjetskom ekonomskom forumu u Rijadu u aprilu da su mnoge europske zemlje tražile više opskrbe plinom kako bi zadovoljile veliku potražnju.

Foto: Pexels

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.