EKONOMIJA

BiH za četiri mjeseca uvezla vode za 86 miliona KM

Voda se najviše uvozila iz zemalja regiona Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali i Italije i Francuske, te Turske.

BiH za četiri mjeseca uvezla vode za 86 miliona KM

Za prva četiri mjeseca ove godine u BiH je uvezeno vode u vrijednosti više od 86 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine BiH uvezla nešto više od 75 miliona KM ovog napitka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), tokom prvih četiri mjeseca ove godine voda se u BiH najviše uvozila iz zemalja regiona Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali i Italije i Francuske, te Turske.

“Tokom ovog perioda iz BiH se voda najviše izvozila u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Srbiju i Austriju”, navodi se u podacima UIO BiH, pišu Nezavisne.
Zanimljivo je da BiH kao zemlja koja obiluje prirodnim izvorima pitke vode svake godine više vode uveze nego što izveze.

Ekonomski analitičari komentarišu da je uvoz vode u BiH u potpunosti neopravdan, te da je jedan od razloga ovakve situacije nedovoljna promocija domaćih proizvoda, ali i da, nažalost, jedan dio krivice snose i domaći potrošači koji preferiraju strane brendove.

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao ekonomski analitičar Igor Gavran, uvoz vode dominira iz više razloga, a jedan od njih je i to što domaći proizvođači nisu prepoznati kao brendovi van države.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.