EKONOMIJA

Banke očekuju rast potražnje za kreditima

Anketa CBBiH pokazala optimističan pogled banaka na kreditnu potražnju preduzeća i stanovništva

Banke očekuju rast potražnje za kreditima

Banke u Bosni i Hercegovini očekuju rast potražnje stanovništva i privrede za kreditima u drugom kvartalu 2024. godine, pokazuje anketa Centralne banke BiH.

U prvom kvartalu 2024. godine došlo je do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima, u odnosu na prethodni kvartal. Banke imaju optimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u drugom kvartalu 2024. godine. Takođe, predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite stanovništvu .

Anketa je poklazala da banke očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama u drugom kvartalu 2024. godine 
Potražnja preduzeća za kreditima nastavila je da raste i u prvom kvartalu 2024. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima. Banke očekuju ublažavanje kreditnih standarda za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima.U  prvom kvartalu 2024. godine došlo je do neznatnog pada udjela odbijenih zahtjeva za kredite preduzećima u odnosu na prethodni period.
U ovom krugu istraživanja anketirano je osam banaka, a stopa odgovora na anketu bila je 100%.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.