EKONOMIJA

Brza procjena CBBiH: Brži ekonomski rast, ali i veća inflacija

Ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom kvartalu, oko 2,4 odsto

Brza procjena CBBiH: Brži ekonomski rast, ali i veća inflacija

Preliminarna procjena kretanja realnog BDP-a Bosne i Hercegovine za drugi kvartal 2024. godine ukazuje na nešto brži rast od 2,4 odsto na godišnjem nivou, pokazala je brza procjena Centralne banke Bosne i Hercegovine.

"Nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine očekujemo u prvom kvartalu zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska. Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera", ističu u CBBiH. 
Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjem nivou u aprilu 2024. godine, njihova prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom kvartalu, oko 2,4 odsto.

Posljedično, preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1 odsto za prvo polugodište 2024. godine. 
"Procjenjujemo da bi ukupna inflacija mogla iznositi 2,6 odsto, a temeljna inflacija 4,2 odsto u drugom kvartalu 2024. godine. Očekujemo kako će godišnja inflacija u drugom kvartalu biti blago viša u maju i junu kao rezultat prvenstveno niske baze u prethodnoj godini, prvenstveno u odjeljcima transporta i režijskih troškova", ističu u CBBiH.

Njihova preliminarna procjena inflacije u trećem kvartalu ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodni kvartal, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Inflacija u BiH je primarno pod uticajem promjena u nivou temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije CBBiH planira objaviti u septembru 2024. godine.

Foto:CBBiH

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.