EKONOMIJA

Istanbulska komora dovodi turske privrednike na ZEPS

Trenutna popunjenost kapaciteta oko 50% tri mjeseca prije početka sajma

Istanbulska komora dovodi turske privrednike na ZEPS

Zenica, 3. juli 2024. – U Zenici je danas održana prva službena press konferencija Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Tom prilikom novinarima su se obratili Samir Šibonjić ministar privrede Zeničko - Dobojskog kantona, Amra Mehmedić pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Abdurrahman Uvak predsjednik Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD), Sanel Ibrić, menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024, te Samra Duraković - Gluhić menadžerica marketinga i prodaje, i predstavnica kompanije TAPAS d.o.o., vlasnika licence Generalnog BH sajma ZEPS 2024. 

Svi oni istakli su da se radi o privrednom događaju godine, uputivši poziv kompanijama iz zemlje i svijeta, a posebno regije Zapadnog Balkana, da učestvuju na sajmu ZEPS 2024. koji će, sigurni su, biti najbolje organiziran do sada. 

Menadžerica marketinga i prodaje Samra Duraković – Gluhić iznijela je na početku nekoliko podataka, kazavši da je ukupni sajamski prostor ove godine 20.000 m2, te da je u 30 godina postojanja Sajam do sada okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u Bosni i Hercegovini. 

Preddjednik Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD)  Abdurrahman Uvak istakao je da će ova godina biti upamćena po povratku ZEPS-a. "Želimo da ovaj sajam bude kao nekada i iz tog razloga država Turska i Istanbulska privredna komora su snažan partner Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Posebno pozivamo biznismene iz Republike Turske koji direktno posluju u Bosni i Hercegovini da prepoznaju svoj interes i učestvuju na ovom Sajmu", kazao je Uvak.
 
Ministar privrede Zeničko - dobojskog kantona Samir Šibonjić kazao je da je Ministarstvo privrede od javljanja same ideje ponovnog pokretanja Generalnog BH sajma ZEPS 2024 uzelo aktivno učešće u organizaciji. "Trudimo se maksimalno da ova ideja povratka ZEPS-a na tržište Bosne i Hercegovine prođe u najboljem redu. Koristim priliku da u ime Vlade i Ministarstva privrede Zeničko - dobojskog kantona pozovem sve naše privrednike da uzmu aktivno učešće u Sajmu, da predstavimo našu privredu na nivou na kojem ona to zaslužuje. Ovogodišnji ZEPS je nagovještaj boljih dana za našu privredu, on je jedan od simbola Grada Zenice, Zeničko - dobojskog kantona a i zasigurno i Bosne i Hercegovine“, izjavio je ministar Šibonjić.

Pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić, obrativši se novinarima istakla je da će Grad Zenica dati svoj doprinos kroz prije svega ustupanje prostora, tj. sajamske površine na Kamberovića polju, kao i obezbjeđenje potrebnih dozvola i saglasnosti za postavljanje privremenih objekata i uređaja u okviru sajamskih manifestacija, odnosno obezbjeđenje prostornih pretpostavki za postavljanje sajamskih objekata i potrebne infrastrukture za organizaciju Sajma. 

Menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024 Sanel Ibrić se na početku obraćanja zahvalio svima koji su do sada doprinijeli organizaciji Sajma. "Želim naglasiti da se osjeti jedan novi elan, nova i pozitivna energija i jednistvo u naporima da se ovaj put priredi ZEPS najbolji do sada kao vrhunski i najvažniji privredni događaj. ZEPS ove godine nudi izvanredan sajamski sadržaj, sa velikim brojem domaćih i stranih kompanija, razmjenu iskustava i što je najvažnije platformu za uspostavu novih kontakata i poslova“, kazao je Ibrić. 

On je napomenuo da je trenutno popunjenost kapaciteta blizu 50% tri mjeseca prije početka sajma.

- 200 kompanija se već prijavilo za učešće na Sajmu. Iskoristio bih prilku i još jednom pozvao kompanije da na vrijeme rezerviraju svoje štandove i ne propuste iz nekog razloga učešće na Zepsu, jer kako stvari stoje, ovo će biti najbolji Zeps do sada. Jer, svako ko bude dijelom Zepsa bit će dijelom ovog privrednog događaja godine u Bosni i Hercegovini., istakao je Ibrić.

Foto: ZEPS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.