KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ovo su tri strane kompanije koje će investirati u Kantonu Sarajevo

Poticaje će dobiti njemačka, austrijska i srbijanska firma

Ovo su tri strane kompanije koje će investirati u Kantonu Sarajevo

Preduzeće za obavljanje završnih građevinskih radova ColorTec Malerbtrieb GmbH (Minhen, Njemačka, pružalac usluga digitalnog knjigovodstva ambiCON GmbH (Beč, Austrija) i proizvođač odjeće MEDAKI d.o.o. (Novi Pazar, Srbija) tri su strana ulagača koji će dobiti podsticaje za ulaganja u Kantonu Sarajevo na osnovu raspisanog javnog poziva, izvještava Indikator.ba.
Prema preliminarnom prijedlogu koji je objavilo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ColorTec Malerbtrieb i ambiCON dobit će po 70.000 KM, što je maksimalan iznos poticaja po korisniku, a Medaki BH 69.997 KM. 
ColorTec Malerbtrieb će sufinansirati realizaciju svog biznis plana sa 297.500 KM, ambiCON GmbH svog sa 195.898.85 KM, a Medaki svog sa 47.050  KM.

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zadovoljni su rezultatima javnog poziva.

- Obzirom na činjenicu da je riječ o pilot projektu koji se do sada nije provodio na ovom nivou, zadovoljni smo brojem pristiglih prijava i nadamo se da će biznis planovi po kojima će strani ulagači investirati u naš kanton biti adekvatni i da ćemo do kraja godine kao rezultat ovog programa imati tri nove kompanije na području Kantona Sarajevo, naveli su iz Ministarstva.

U želji da privuče direktne strane investicije, ove godine je Kanton Sarajevo prvi put odlučio da potiče strane ulagače, mala i srednja preduzeća koja imaju većinski udio stranog pravnog lica, da osnuju kompaniju sa sjedištem na području KS.

Za ovaj program planiran je ukupan iznos od 350.000 KM.

Javni poziv po ovom programu otvoren je 4.7. i trajao je do 3.8.2024. godine.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.