KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Turska vojna tvrtka preko ureda u Skoplju širi se u regionu

Novi ured ASELSAN-a ima za cilj poboljšati angažman s partnerima na Balkanu

Turska vojna tvrtka preko ureda u Skoplju širi se u regionu

Turska tvrtka ASELSAN otvorila je 2. septembra novi regionalni ured u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, u sklopu svoje strategije širenja globalnog poslovanja. Novi ured ima za cilj poboljšati angažman ASELSAN-a s partnerima na Balkanu, dodatno proširujući njegovu prisutnost u regiji u kojoj je aktivan od 2014. Svečanosti otvaranja prisustvovale su ključne osobe, uključujući prof. dr. .Haluk Görgüna, ministra odbrambene industrije Turske, i Ahmeta Akyola, izvršnog direktora i predsjednik ASELSAN-a.

Ured će se fokusirati na marketing, poslovni razvoj, zadovoljstvo kupaca i postprodajnu podršku za zemlje koje koriste ASELSAN-ove proizvode i sisteme.
Uspostava regionalnog ureda u Skoplju odražava ASELSAN-ov cilj poboljšanja pristupa tržištima zapadne i istočne Europe. Očekuje se da će strateški položaj Skoplja olakšati doseg tvrtke širom balkanske regije i potaknuti dodatnu suradnju s regionalnim partnerima. Ured će se fokusirati na marketing, poslovni razvoj, zadovoljstvo kupaca i postprodajnu podršku za zemlje koje koriste ASELSAN-ove proizvode i sisteme. Uz već obavljenu prodaju u gotovo svim balkanskim zemljama, ASELSAN namjerava proširiti svoju bazu korisnika i ojačati odnose s kupcima kroz svoju ponudu vojnih i civilnih rješenja.

Očekuje se da će novi ured igrati značajnu ulogu u vojnom i civilnom sektoru, posebno u područjima kao što su sistemi naplate cestarina i pametni prometni sistemi. Vodstvo ASELSAN-a smatra da je  širenje na Balkan u skladu sa širim ciljevima tvrtke da poveća svoju globalnu prisutnost i ojača suradnju s lokalnim partnerima. Novi ured u Skoplju smatra se strateškim središtem za ASELSAN-ovo poslovanje na Balkanu, s ciljem jačanja saradnje s regionalnim zemljama i lokalnim subjektima.
Raznovrsni portfelj tvrtke uključuje komunikacijske siteme, radare i sisteme elektroničkog ratovanja, elektrooptičke sisteme i sisteme oružja poput sistema protuzračne obrane Korkut. 

ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi) osnovala je 1975. godine u Ankari, Turska Fondacija turskih oružanih snaga (TAFF) kako bi se smanjila ovisnost zemlje o stranim dobavljačima odbrane. Tvrtka se u početku usredotočila na vojne komunikacijske sisteme, ali se proširila 1980-ih i 1990-ih kako bi pokrila širok raspon odbrambene elektronike, uključujući radarske sisteme, elektroničko ratovanje i sisteme zapovijedanja i kontrole. ASELSAN se razvio u značajnog igrača u odbrambenom sektoru Turske, ispunjavajući vojne potrebe i doprinoseći nacionalnoj sigurnosti.

Ona je rangirana kao 42. najveća odbrambena tvrtka na svijetu u smislu odbrambenog prometa, prema Defense News. Zapošljava cviše od 11.000 ljudi.

(Foto: ASELSAN)

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.