KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Studenac zvanično ušao na slovenačko tržište

Preuzimanje šentjurske Kee biće odlično polazište za daljnje širenje u Sloveniji, najavili su iz brzorastućeg hrvatskog lanca

Studenac zvanično ušao na slovenačko tržište

Studenac, najbrže rastuća trgovina mješovitom robom u Hrvatskoj po prihodima u posljednjih pet godina, dobila je zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju Kea trgovina u Sloveniji.

- Preuzimanje šentjurske Kee predstavlja prvo širenje Studenca izvan granica Hrvatske.Ovo vidimo kao odlično polazište za temelje na kojima ćemo graditi daljnje širenje u Sloveniji, rekao je Andrija Topić, član uprave Studenca odgovoran za akvizicije i integracije na pres-konferenciji u ponedjeljak.

Ulazak na slovensko tržište za Studenac je bio logičan korak jer, kako je objasnio Topić, riječ je o jednom od razvijenijih tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, a osim geografske blizine postoje i mnoge kulturološke sličnosti dviju zemalja.

U Sloveniji vide priliku i za svoj poslovni model koji je usmjeren na manje trgovine koje su blizu potrošača i nude im svakodnevne potrepštine. Njihov slogan je "tako mali, ali važan".

- Veličina i položaj Keinih trgovina bili su taman za koncept tvrtke Studenac, ocijenio je Topić i izrazio nadu da je preuzimanje Kee prvo od mnogih u Sloveniji.

Kako je objasnio, trgovine će, barem zasad, nastaviti poslovati pod imenom Kea. Zadržat će sve zaposlenike i neće mijenjati opskrbne lance, a posebnu pažnju posvetiti lokalnim dobavljačima.Vrijednost posla nije otkrivena..

Bivši vlasnik lanca Kea Boštjan Kukovičič, prema Topićevim riječima, imat će ulogu konsultanta u tvrtki.

Strategija rasta temeljena na organskom širenju i akvizicijama transformirala je Studenac iz male porodične tvrtke s 385 trgovina u Dalmaciji u 2018. u maloprodajni lanac s trenutno više od 1300 trgovina širom Hrvatske, što ga čini trgovcem sa najvećim maloprodajnim mrežom u zemlji. 

Šentjurski tragovec je porodično poduzeće s nešto više od 250 zaposlenih, koje ima 31 trgovinu, većinom u Celju i Savinju, ali iu Mariboru, Prekmurju i na Krasu te u Primorsko-notranjskoj regiji. Lani je tvrtka zabilježila gotovo 50 miliona eura prihoda.

Foto: Studenac

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.