KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Svjetlan Stanić objavio ponudu za preuzimanje Bihaćke pivovare

Predmet ponude 1.269.771 dionica koje čine 49,8855% osnovnog kapitala društva

Svjetlan Stanić objavio ponudu za preuzimanje Bihaćke pivovare

Svjetlan Stanić objavio je ponudu za za preuzimanje Bihaćke pivovare d.d. Bihać.
Stanić je nedavno stekao kontrolni paket dionica bihaćkog društva, od čega 3,6680 posto dionica čine dionice posebne klase kojima se ne trguje na berzi. 
Predmet ponude  j 1.269.771 dionica koje čine 49,8855% osnovnog kapitala društva.
Cijena u ponudu za preuzimanje iznosi 0,86 KM po dionici, što znači da bi za ukupan paket dionica Stanić trebao izdvojiti 1,09  miliona KM. 
Podsjećamo, Stanić je  sredinom jula kupio kontrolni paket u Bihaćkoj pivovari od Adema Ibrahimpašića za 991,2 hiljade KM. To znači da bi ga preuzimanje, ukoliko ponuda bude 100 posto uspješna, ukupno moglo koštati oko 2 miliona KM, ne uzimajući u obzir dugove.

Akvizicijom Bihaćke pivovare u svom portfelju Stanić grupa sada ima uz proizvodnju bezalkoholnih pića, jakih alkoholnih pića i proizvodnju piva.

- Bihaćka pivovara sa svojim proizvodnim kapacitetima i asortimanom idealno se uklapa u poslovnu viziju Stanić grupe temeljenu na tržišnoj poziciji i etabliranim brandovima Grupacije te našoj gotovo tridesetogodišnjoj saradnji s Heinekenom, čiji smo ekskluzivni distributer za BiH i u čemu vidimo potencijal za proširenje zajedničke saradnje na tržištima regije i izvan same distribucije, obrazložio je Stanić akviziciju.

Svjetlan Stanić ključna je osoba porodične tvrtke Stanić, koja posluje još od 1983. godine. Magazin Nedeljnik ga je procijenio kao trećeg najboagatijeg čovjeka u BiH s bogatstvom vrijednim 631 milion eura.
Stanić Grupa je tržišni lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe, a sarađuje s najvećim svjetskim multinacionalnim kompanijama i brendovima.

Snažan uzlet Stanić Grupa doživljava akvizicijom hrvatskog brenda voćnih sokova Juicy krajem 2013. godine, čime je napravljen iskorak u segmentu proizvodnje. Početkom 2022. godine Stanić Beverages d.o.o., članica Stanić Grupe, stekla je 98,25% udjela u Maraski d.d., jednom od najstarijih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj.

Foto: Svjetlan Stanić

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.