KOMPANIJE I TRŽIŠTA

RiTE Stanari u novi površinski kop ulaže 50 mil eura

Kompanija ima oko 2 miliona tona otkrivenog uglja, i otvara novi površinski kop na površini od oko 600 hektara

RiTE Stanari u novi površinski kop ulaže 50 mil eura

EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari otvara novi površinski kop i najavljuje nova zapošljavanja.

- Trenutno je zaposleno 1.150 radnika, a imamo otvoren konkurs za nekoliko zanimanja koja su deficitarna. Staćemo negdje na 1.250 radnih mjesta, rekao je direktor EFT RiTE Stanari Savo Mirković prilikom radne posjete ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića ovom preduzeću.

Kazao je da kompanija ima oko 2 miliona tona otkrivenog uglja, i otvara novi površinski kop na površini od oko 600 hektara koji će koštati više od 50 mil EUR. - On će nam dati ugalj od 2028. godine, istakao je Mirković.

Dodao je da imaju dobre proizvodne rezultate, ali da su, s obzirom na nadolazeću dekarbonizaciju i takse, zabrinuti za dalji rad i opstanak u sistemu proizvođača termoenergije iz uglja.

- Razmjena iskustava danas je dragocjena. Mi planiramo u tom prilagođavanju za buduće trendove da radimo i solarne elektrane na devastiranom dijelu rudnika i nadam se da ćemo već sljedeće godine kod nas imati prve kilovate iz solarnih elektrana.

Istakao je da njihovi planovi podrazumijevaju proizvodnju oko 2.000 gigavat sati električne energije godišnje i da svake godine ispunjavaju te planove.

- Кuriozitet je da mi radimo i po 6 mjeseci bez zastoja, spadamo u red najstabilnijih termoelektrana u regionu - istakao je Marković dodajući da u prvoj fazi pomenute solarne elektrane planiraju proizvoditi oko 5 megavata, a zatim do 2040. godine oko 300 megavata.

Đokić je rekao da ovo postrojenje radi na reprezentativnom nivou i značajno je uticalo na stvaranje opšteg ambijenta za investiranje u oblast energetike Republike Srpske.

- Ono što je jako važno je da su oni spremni da razvijaju nove projekte u Srpskoj kada se stvore određeni uslovi, uključujući i dodatno zakonsko uređenje za novi podsticaj energetskom razvoju. To je, prije svega, izgradnja solarne elektrane u kompleksu postojeće elektrane, što je od velike važnosti za njih kao sistem, ali i za Republiku Srpsku - istakao je ministar Đokić.

Ministar Đokić je dodao da je na sastanku razgovarano i o reformamama u energetskom sektoru, gdje je uloga ove kompanije posebno bitna.

TE Stanari je prvi veliki energetski objekat koji je izgrađen na ovim prostorima u zadnjih dvadeset i više godina. Izgradnju po sistemu "ključ u ruke" realizovala je kineska kompanija Donfang Electric Corporation. Termoelektrana je u komercijalnom radu od 2016. godine, a u projekat izgradnje termoelektrane i proširenje i izgradnje rudnika uloženo je preko 550 mil EUR. Od početka rada do danas su u budžet uplatili oko 43 mil KM koncesione naknade, a 95 odsto tih sredstava je pripalo opštini Stanari, koja na godišnjem nivou u svoj budžet primi oko 9 mil KM.

Foto: EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari"

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.