KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Solarne elektrane na Koridoru Vc: Firmi Enova posao

Dodijeljen ugovor za izradu dokumentacije za provođenje energetskih audita za potrošače na Koridoru Vc

Solarne elektrane na Koridoru Vc: Firmi Enova posao

Javno preduzeće Autoceste FBiH donijelo je odluku da ugovor za izradu dokumentacije za provođenje energetskih audita za potrošače na Koridoru Vc u cilju unapređenja povećanja energetske efikasnosti u svrhu izgradnje fotonaponskih elektrana na Koridoru Vc dodijeli firmi Enova iz Sarajeva.

Riječ je o ugovoru vrijednosti 85.000 KM bez PDV-a, odnosno 99.450 KM sa uračunatim PDV-om, što je i bila procijenjena vrijednost nabavke.

Firma Enova je u otvorenom postupku dostavila ponudu koja ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Osim ove firme, ponude su dostavili CETEOR Sarajevo, nLogic Sarajevo, Plus Minus Sarajevo i ZGI Mostar, čije su ponude okategorisane kao neprihvatljive.

Kao što smo izvijestili. Autoceste FBiH planiraju da duž Koridora 5c izgrade solarne elektrane. 

- Korištenje solarnih panela moglo bi transformisati tradicionalne asfaltne ceste u ogromne generatore energije. Nekoliko projekata u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj već je pokazalo da se fotonaponski sistemi mogu koristiti za proizvodnju električne energije za snabdijevanje odmorišta i za osvjetljavanje trase i tunela - navedeno je iz ranije iz preduzeća.

Foto: Pexels
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.