KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatski startup očekuje 1 mlrd EUR prometa

Hrvatski startup očekuje 1 mlrd EUR prometa

Aircash, najbrže rastući hrvatski startup u Europi, prema izboru Financial Timesa, ove godine računa da će dosegnuti promet od čak milijardu eura.

Objavio je to u petak na ‘ACAP - Connecting the Doers‘. najvećem godišnjem susretu američkih i hrvatskih profesionalaca i poslodavaca, osnivač i izvršni direktor Aircasha Hrvoje Ćosić.

- Ove godone očekujem da će se preko Aircasha napraviti 1 milijardu eura transakcija - izjavio je Ćosić u razgovoru jedan na jedan s poznatim domaćim investitorom i osnivačem startupa Nenadom Bakićem, izvještava Novac.hr.

Važno je naglasiti da u fintechima, kao i u bankama, promet i prihod nisu jedno te isto. Promet predstavlja transakcija, a dio od toga, naknade i slično, računa se kao prihod. No, kod Aircasha, koji je osnovan 2015. i te su brojke već sada visoke.

Prema podacima Fine, Aircash je u 2022. godini imao prihod od 19,8 miliona eura uz rast od gotovo 100 posto u odnosu na godinu prije. Usporedbe radi, svega pet godina ranije imao je desetinu tog prihoda. Hrvatskom fintechu lani je neto dobit skočila za 81 posto na 7,04 miliona eura.

Ćosić kaže da su rast od 100 posto nastavili i u prvih šest mjeseci ove godine.
- Ulažemo u nova tržišta, a u Europi smo prisutni na njih deset - kaže Ćosić.
Aircash je izvan EU otvorio ili u procesu otvaranja tvrtki u SAD-u, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Aircash korisnicima omogućava plaćanja raznih usluga  poput plaćanje u online i fizičkim trgovinama, plaćanje režija bez naknade, nadoplatu HAC ENC-a, kupnju ulaznica za razna kulturna i sportska događanja, autobusne karte, karte za Jadroliniju, e-vinjete

Aircash je 2021. postao prva nebankarska institucija u Hrvatskoj koja je stekla status “Mastercard issuer”, a kao rezultat toga nastala je Aircash Mastercard prepaid kartica s brojnim prednostima. 

Foto: Aircash

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.