KOMPANIJE I TRŽIŠTA

MTS-u poništena dozvola za rad na Kosovu

Podružnici Telekoma Srbije poništeno je rješenje o registraciji  jer je neustavnog sadržaja zajedno sa još 14 preduzeća

MTS-u poništena dozvola za rad na Kosovu

Kosovska agencija za registraciju preduzeća (ARBK) poništila je potvrdu o registraciji preduzeća MTS d.o.o. - sestrinske tvrtke državnog telekomunikacijskog operatera Srbije "Telekom Srbija" zbog neustavnog sadržaja u nazivu.

Ministarstvo industrije, poduzetništva i trgovine Kosova saopćilo je da je Agencija za registraciju preduzeća (ARBK) Vlade Kosova poništila  15 potvrda o registraciji preduzeća, koje su bile neustavnog sadržaja, među kojima je i MTS d.o.o.  Certifikati su poništeni jer su u dokumentaciji vlasnika prikazali sadržaj poput: "Peć, Republika Srbija"; "Peć, SRB"; "Gnjilane, Srbija"; "Priština, Srbija"; "Đakovica, Republika Srbija", "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija" itd.

Na ovom popisu su: BOMEK SH.P.K.; LENSIA SH.P.K. (sa starim imenom EPOXY SB-BODEN D.O.O.); MAP doo; MTS D.O.O.; GRAĐENJE FI 6285 92 S.A.; POSLOVNI KLUB D.O.O.; LIRIAN AUTOMOBILI D.O.O. ; BUS SOFTWARE LLC; GLOBOSOS DOO; AGENCIJA S&E DOO; DEVOLLI GRUPA SH.P.K.; VITALAND doo; IZNAD SH.P.K. ; ELBA PARTNERS D.O.O.; PITE KATUNI SH.P.K. 

- Ukidanje certifikata trgovačkih društava kod kojih su utvrđene iste ili slične povrede nastavit će se i sljedećih dana. U međuvremenu, ARBK je nastavio registraciju novih preduzeća, koja su se prijavila u skladu sa zakonskim zahtjevima, s važećim dokumentima i sadržajem u skladu s ustavnim duhom,  navelo je Ministarstvo.

"Telekom Srbija"  osnovao je podružnicu na Kosovu 2015. godine na temelju Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa. Iz kompanije su objavili da su primili odluku kosovske agencije koja mu je oduzela dozvolu za rad jer "član uprave društva ima pasoš izdan od Republike Srbije".

U dokumentima kosovske agencije se navodi da je MTS d.o.o. registriran u Sjevernoj Mitrovici kao operater u srbijanskom sisemu, odnosno na adresi "Mitrovica Kosovo, Republika Srbija". Sjedište ove tvrtke je u Sjevernoj Mitrovici, općini na sjeveru Kosova, naseljenoj većinskim srpskim stanovništvom sa podružnicama i u drugim srpskim naseljima na Kosovu.

Generalni direktor Telekoma Srbije (MTS) Vladimir Lučić izjavio je sinoć da ta kompanija ima 30 dana da se žali na odluku Prištine o ukidanju MTS-a na prostoru Kosova i izrazio nadu da će međunarodna zajednica stati na njenu stranu.

- U slučaju da odbiju žalbu, možemo preko suda da tražimo u Prištini privremenu mjeru sprečavanja te odluke zato što se pravi nenadoknadiva šteta našoj kompaniji. Imamo ta dva pravna koraka da bismo spriječili tu odluku, rekao je Lučić za Radio-televiziju Srbije.

Ustvrdio je da je riječ o nelegalnoj odluci, te kršenju Briselskog sporazuma.  - Gašenje mobilnog signala ljudima kojima je to veza sa Srbijom, te televizijskog – da ljudi nemaju više mogućnosti da gledaju TV iz Srbije, faktički odsijeca jednu populaciju od komunikacije, kazao je generalni direktor Telekoma Srbija.
RTS navodi da bi na taj način bilo ugroženo 50.000 korisnika mobilne telefonije, 30.000 korisnika kablovske televizije i interneta u srpskim sredinama na Kosovu, kao i oko 250 zaposlenih u toj kompaniji.

Inače, protiv MTS se na Kosovu vode dva različita procesa u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Prvi slučaj odnosi se na akviziciju četiri druga mala operatera koji također nude integrirane usluge interneta i kabelske televizije bez obavještavanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, dok je drugi vezan uz činjenicu da je na meti i akvizicija operatera "Net Plus" iz Gračanice sa preko 30 posto tržišta u ovoj općini.

Foto: MTS d.o.o.
 

 

 

đ

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.